АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (08-14.11)

Интересни изложби, литература и градски игри в Пловдив тази седмица

8 ноември

Фестивал за градски игри „Фюжън“

ЗА КОГО Е ТОЗИ ФЕСТИВАЛ?
За всеки, който търси забавно и приятно изживяване и би искал да види града си по различен начин. За вас сме приготвили над 10 игри, с които да попаднете на необичайни места, да търсите улики, да решавате загадки и мистерии, да си сътрудничите и да се конкурирате с другите играчи и да се забавлявате.

КОГА И КЪДЕ?
На много и различни локации из Пловдив. Всяка игра има свое специално начало и упътване, а централният щаб е СКЛАД в Тютюневия град. Фюжън 2019 продължава 3 дни, от 8 до 10 ноември, в които може да се включите, по веднъж или по няколко пъти, в игри идващи от Италия, Полша, Германия, Англия, Русия и България. Този фестивал е копродукция на двете европейски столици на културата, част от „ПлоТера“ – съвместните есенни събития на Пловдив и Матера. Ако сте в Матера между 31 октомври и 2 ноември, може да играете и там.

ЗАЩО?
Защото с градските игри можем да открием детето в себе си. Защото е прекрасен начин да отпразнуваме Европейските столици в 2019 г. – Пловдив и Матера, и да опознаем градовете си и като играем в тях.

РЕГИСТРАЦИЯ
Всяка игра има отделни правила, за повечето може да се регистрирате предварително или на място. Вижте детайли през линковете https://bit.ly/2BXsjIU и http://fusionfestival.eu/

Алина Папазова – Въображаемата стая

Галерия за съвременно изкуство Cu29 ни кани на откриването на „Въображаемата стая“ –
първа самостоятелна изложба на Алина Папазова, на която ще бъдат показани керамични обекти, пана и рисунки.

Алина Папазова завършва специалност „Графика и илюстрация“ с допълнителна специалност „Керамика“ в НБУ през 2018 г. Магистратурата й е фокусирана главно в областта на керамиката, отново в Нов български университет. През 2017 г. Алина печели „Награда за млад автор“ на фестивала на керамиката в галерия Райко Алексиев, а през 2019 г. печели 2-ро място в конкурса на „Expat Global Art“ с елемент от „Въображаемата стая“.

„Въображаемата стая“ е пространство, което не изхожда от действителността, въпреки че на пръв поглед изглежда базирано върху рисунки с етюди, моменти и детайли от ежедневието. „Стаята олицетворява нуждата ми от собствено пространство, което мога само да си въобразя и материализирам единствено с пластичен материал, или поне тогава само така можех. Предметите сами по себе си не би следвало да са първа необходимост в живота ни, но сякаш ги одухотворяваме на несъзнателно ниво, ограждаме се с тях и им вдъхваме живот, посредством мислите и чувствата, които проектираме върху тях.“ В еклектичния почерк на Алина се откриват препратки към многоцветното идолизиране на консуматорските образи, познато от поп-арта, но кутиените предмети във „Въображаемата стая“ имат собствен порив да оживеят, докато стомните-автопортрети са като своеобразно намигване, че в същността си всичко е илюзорно.

Cu29
Откриване: 18:30 часа

Пламен Даракчиев @Vintage House

В петък Пламен Даракчиев ще представи на пловдивчани новата си книга „ДНК на прехода“. Книгата можете да закупите на място и с автограф, както и да зададете своите въпроси на автора- дисидент, участник в събитията около 10 ноември. От първа ръка ще чуем какво означават тези тридесет години преход и какво е било замислено да се случи вместо това.

Vintage House
19 часа

9 ноември

Археология за всеки – безплатни тематични беседи

Седмичните беседи на Археологическия музей продължават. Тази седмица темата е „Медицина или магия? (кратка история на народните методи за лечение по нашите земи)“. Телефон за записване и въпроси: 032/624 339.

Археологически музей Пловдив
10:30 часа

No Sense: Skill & The Soul Searchin’ LIVE Project

Soul Searchin’ LIVE Project е музикално-експериментален проект от Пловдив, създаден в началото на лятото на 2011 г. от общите идеи на Стефан Колев (SKILL) и Иво Матеев.

В самото начало се записват 5 сингъла под името SKILL & THE BOLD DREAMERS.

Стилът, към който се придържат, не е точно обособен, но се усеща по малко от влиянието на raw soul funk-a, по малко от jazz & blues-а, има голяма нотка експериментални влияния от старата LIBRARY музика, но най вече всичко се върти около предпочитанията им към суровия и мръсен звук на 60-те и 70-те.

Интересното в този проект, е че се състои от DJ и LIVE BAND, в който участват:
– Стефан Колев (SKILL) – DJ, Beats & Scratches, програминг
– Иво Матеев – китара, вокали

Специални гости в проекта този път са:
– Венелин Георгиев – саксофон
– Мария Костадинова – вокал

No Sense
22 часа

11 ноември

CampOUT: идентичност и персона

Над 40 творби, създадени по време на CampOUT – първата лятна работилница за ЛГБТИ артисти, ще бъдат представени в периода 11-17 ноември в град Пловдив.

Изложбата събира множество фотографии, видеореализации с ефектна хореография и арт колажи, създадени изцяло по време на едноседмичната арт работилница от млади ЛГБТИ артисти от цялата страна.

CampOUT е проект на фондация „Сингъл Степ“, който има за цел да предостави възможност на млади артисти от ЛГБТИ общността , които вече са започнали да се развиват в някой от петте жанра – визуални изкуства, фотография, музика, танц и моден дизайн, да получат познания и вдъхновение от успешни български и чужди ментори, да се чувстват свободни да бъдат себе си, да се изразяват и да творят.

Ментори в първия ежегоден CampOUT бяха и много популярни личности, които вече са утвърдени имена в изкуството. Част от тях бяха певиците Люси Дяковска и Прея, модния фотограф Костадин Кръстев – Коко, модния дизайнер Антония Йорданова от Knapp, както и носителят на „Златна игла“ – Иван Гинчев, завършилият Колумбийския университет в Ню Йорк танцьор и хореограф Коста Каракашян, визуалните артисти Джонатан Роузен и Том Смит.

Темите, по които работиха 11-те млади артисти, избрани след процес на кандидатстване за работилницата, бяха свързани с идентичността на всеки от нас, нашите лични персона, кръстопът, себепознаване и приемане.

Галерия PLOVEDIV
11 – 17 ноември

12 ноември

Митко Новков в Литературен салон Spirt and Spirit

Жанет 45 представя Митко Новков в Литературен салон Spirt and Spirit с книгата „Изядената ябълка. 101 УПРАВИТЕЛ’СКИ ИСТОРИИ“.

„При все че познавам Митко Новков от близо 20 години, той истински успя да ме изненада с тази книга. Сигурен съм, че и вие го познавате като литературен критик, литературен историк и анализатор, изкуствовед и историк на изкуството. Е, в тази книга той е всичко това, но не само. Тя е притча, дзен коан върху властта, текста и контекста, върху литературната критика, и едновременно проза и поезия, афоризъм и ироничен каламбур, едно истинско ерудитско упражнение по стил. Забавно и замислящо, богато на смисли и мисли повествование, едновременно четивно и увличащо, което ни води в едно приказно пътешествие из това какво е литературата и литературната критика. Какво трябва и какво не трябва да бъде.“

Светлозар Желев

Петното на Роршах
19 часа

Поглед в депото (или „Колекционирайте съвременно!“)

Изложбеният проект представя съ-временно изкуство от колекцията на Николай Неделчев. В нея са включени произведения на Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Генчев, Любен Петров, Сашо Стоицов, Венцислав Занков, Нина Ковачева, Алла Геор-гиева, Станимир Генов, Руди Нинов, Аделина Попнеделева, Антон Терзиев, Стефан Божков, Красимир Кръс-тев-Рассим, Стефан Иванов, Радоил Серафимов, Богдан Александров, Ми-ряна Тодорова, Кария Калъчева, Вален-тина Шара и други. Те се показват за първи път в обща експозиция, която дава представа за посоката на една частна колекция.Проектът се осъществява от Фондация „Едмонд Демирджиян“.

СКЛАД
12 ноември – 5 декември
Откриване: 12 ноември, 18 часа

Юлия Коларова и Госпожица Фрау @Bee Bop Café

Юлия Коларова ще ви представи двете си добри приятелки – Госпожица Фрау и Тинчето, с които често изпадат в конфликти по различни теми, най-често се карат – познайте за какво? За вниманието ви!

Комедийно, куклено шоу, обръщащо внимание на човешкото его и по-точно на женското. Както казва Юлия, куклата е прекрасен приятел, който ти помага да разбереш повече за себе си, за страховете, за слабостите си, по смешен и забавен начин!

След представлението ще можете да участвате в мини-мастър клас с Юлия Коларова, в който тя ще ви разкаже за сценичните си техники.

Bee Bop Café
19:30 часа
Вход: 10 лв.

14 ноември

GAME OVER – моноспектакъл на Ованес Торосян

Природата на артиста, пътят към сцената, равносметката, сънищата и реалностите, които обитава всеки от нас, са само част от темите в експерименталния моноспектакъл на Ованес Торосян. Актьорът е и режисьор на самия себе си и на персонажите, които представя в GAME OVER. Този факт засилва още повече субективно-обективните отношения вътре в текста и навън в изиграването му. Както самият Ованес Торосян отбелязва в бележките към пиесата „Времето на действието е вакуум, което по дефиниция означава, че отсъства вещество в определен обем от пространството или казано накратко пространството е празно. Но както всички ние знаем, абсолютен вакуум не съществува и често говорим за различни степени на вакуум в зависимост от атмосферното налягане“.

U PARK Gallery
18 и 19:30 часа
Вход свободен

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина