ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотЗабавлениеНовини

Международният форум EMPATHEAST търси „аварийните изходи“ към по-солидарно и сплотено общество

За втора година Пловдив ще бъде домакин на форума

Между първи и трети ноември в Дома на науката и техниката, град Пловдив ще се проведе четвъртото издание на международния форум за социална промяна чрез емпатия EMPATHEAST. Форумът търси чрез култура и изкуство отговорите на основни предизвикателства в обществото ни и създава пространство за среща и човешко взаимодействие като отговор на хаоса в днешния свят.

EMPATHEAST се организира от сдружение „Фабрика за идеи“, в партньорство с Junior Achievement България, BG Be Active, Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) и Meeting Points. Събитието е част от артистичната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

В 3-дневния форум ще се включат артисти, изследователи и социални иноватори от международните мрежи на „Фабрика за идеи“ и българските партньори на сдружението, които ще обединят усилия в търсене на “Радикална въображение: аварийни изходи от сбъркан свят” – основната тема на събитието.

Форумът покрива широк спектър от актуални проблеми, като първият ден (1 ноември) включва лекционна част, в която ще представят своите идеи и опит иноватори в сферите на солидарната икономика, социално ангажирано изкуство, алелопатия и зелено предприемачество. Сред лекторите са Джейсън Нарди от международната мрежа за солидарна икономика RIPESS International, Уил Бъкингам, британски учен и писател в сферата на социалната справедливост и творчеството и Ангелос Варварoсис, урбанист към Института за екология и технология на Независимия университет в Барселона.

От българска страна ще се включат Вера Петканчин, експерт по зелено предприемачество, част от Junior Achievement България, Янина Танева-Георгиева, основателка на инициативата „Резиденция Баба“ и председател на УС на “Фабрика за идеи”, Надежда Максимова, изследовател и автор на книгата „Девет цикъла сезони“ и Галина Димитрова-Димова, изкуствовед и част от екипа на редица международни фестивали за съвременно изкуство.

Същият ден ще се проведе и отворена дискусия с Асоциацията на европейските журналисти: Как да си отвоюваме превзетото медийно пространство?

Цялото ни общество спешно се нуждае от навигатори – хора и идеи, служещи ни като компаси, като пилоти, които да ни показват правилния път в света, погълнат от фалшиви новини, страх и хаос. Такива, които да ни водят към мир и ред. Имаме нужда както от неуморната им дейност, така и от философията, която проповядват. Затова избрахме деня на будителя за начало на EMPATHEAST тази година”, каза Янина Танева-Георгиева, Председател на УС на сдружение “Фабрика за идеи”, което организира форума.

Вторият ден (2-ри ноември) е по-интерактивен с много дискусии и работилници. Фокус на форумът е иновативният, интердисциплинарен формат за създаване на визия за промяна отдолу-нагоре – World cafе, който ще включи в дискусионен формат хора от местната управа и администрация, десетки пловдивчани и възрастни хора от селата и всеки, за когото бъдещето на малките населени места е от значение. Останалите работилници засягат темите за творческо писане за социална промяна, солидарни женски кръгове с Академия „Екатерина Каравелова“, политиките в културния мениджмънт и др.

Връзката между поколенията и развитието на малките населени места са основните теми на двата вечерни формата, част от програмата на форума. Журката е класически купон, но освен млади хора са поканени и техните баби и дядовци, които въпреки годините все още имат на какво да научат своите внуци и за танците на фона на музиката от златния фонд на БНР.

“Катапулт” пък дава сцена за представяне на идеи за социални и културни иновации и инициативи на участниците във форматите Резиденция Баба и Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи. Идеите са родени на терен в различни села и градове в страната и са доразвити впоследствие с помощта на експерти в сферата на бизнеса, културата и социалното въздействие.

Третият ден е посветен на свързването и общуването чрез храна, преживяване и изкуството.

Предстоят и много артистични намеси в градска среда, които ще бъдат изненада за регистриралите се участници. Важна част от програмата са и две изложби, свързани със стереотипите за кв. Столипиново – комикс-зина “Слушай сега, чоджум” на Хана Роуз и Никола Венкова и картини на деца от ОУ “Пенчо Славейков”.

Всички събития са отворени и безплатни. Пълната програма и описания на лекторите и форматите може да намерите на empatheast.org.

Регистрацията за отделните части на форума е на този адрес.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина