Вежди Рашидов и Менда Стоянова се срещнаха с археолозите на Голямата базилика в Пловдив

Власт

Повече средства за археология са заложени в програмата на ГЕРБ при следващ управленски мандат. Това стана ясно от срещата на кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ в Пловдив Менда Стоянова и Вежди Рашидов с археолозите, които работят по проекта за възстановяването на Голямата епископална базилика на древния Филипопол.

„Докъдето ви стига погледа, все са мозайки, дори на два пласта. Сега са зазимени, но елате през май-юни и ще ги видите в цялото им великолепие.“ С тези думи ръководителят на археологическия екип Жени Танкова посрещна гостите на обекта.

„Около 5 000 000 лв. годишно се предвиждат за археологически проучвания, тъй като това е заложено сред основните приоритети на Министерството на културата, ако ГЕРБ отново получи доверието да управлява. Лидерът Бойко Борисов е наясно колко е важно културно-историческото ни наследство за развитието на туризма, а когато той каже нещо, го изпълнява“, заяви Вежди Рашидов.

„Като скулптор ще останете възхитен и от разкритите на обекта архитектурни елементи, които са в такова количество, че да се реализира автентичното възстановяване на Голямата базилика“, каза археологът Жени Танкова.

Менда Стоянова коментира, че в България няма друга община като Пловдив, която заделя толкова много средства от собствения си бюджет за археология, тъй като тя е сред важните приоритети на кмета Иван Тотев във визията му за развитието на града. След приключване на обектите обаче е необходима поддръжка чрез реставрационни ателиета и допълнителни специалисти към Археологическия музей, което Вежди Рашидов пое като ангажимент при следващо управление на ГЕРБ, независимо как ще се казва министърът на културата.

Менда Стоянова и Вежди Рашидов са втори и трети в листата на ПП ГЕРБ в Пловдив на предстоящите избори за Народно събрание, които ще се състоят на 26 март. Водач на листата е лидерът Бойко Борисов.

По време на пешеходната си разходка през археологическия подлез много пловдивчани ги поздравиха и пожелаха успех с думите: „ГЕРБ ще спечели изборите, а най-категоричната победа ще е в Пловдив.“

За да се случи това заедно с бъдещите добрини за България, Пловдив и региона, трябва да се гласува за ГЕРБ с номер 11 в интегралната бюлетина, призоваха кандидат-депутатите.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.