Президентът: Гласуване по пощата е напълно възможно

Власт Новини Политика
“Явно е, че електронно гласуване за тези избори не може да стане категорично, но има утвърдени методи”
Дариткова: Имаме готов законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, които са поставени под карантина или се намират в лечебни заведения
Гласуване по пощата е напълно възможно, разбира се при сериозна мобилизация и на изпълнителната, и на законодателната власт, както и видеонаблюдение в реално време на броене на бюлетините, попълване на протоколите и качване на протоколите в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес. Това каза президентът Румен Радев по време на продължаващите втори ден срещи с представители на извънпарламентарните политическа партии за консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.
Преди това той заяви, че явно електронно гласуване за тези избори не може да стане категорично, но има утвърдени методи в други държави.
„Дотук има консенсуси в редица граждански организации и партии за законови промени, които да гарантират правото на глас на всички карантинирани и хора в изолация, законови промени, които да дадат възможност на нашите сънародници зад граница да гласуват дистанционно“, допълни той.

Имаме готов законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, които са поставени под карантина или се намират в лечебни заведения”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по-рано днес по БНР. Тя посочи, че са започнахле разговори по темата за промени в Изборния кодекс много преди тя да се постави на обществено обсъждане. “Поискали сме по линията на парламентарните проучвания да се изяснят начините, по които са проведени изборите в другите европейски държави в условията на здравна криза. Разговорите ще продължат и смятам, че в оставащите месеци за работа на Народното събрание ще постигнем консенсус и с останалите парламентарно представени партии.”

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.