Международен консорциум иска мостове и жп линии на концесия

Актуално Власт Новини

Министерството на транспорта: Консорциумът от две турски и две южнокорейски компании, който за 4 г. успя да направи 3.5-километровия мост над Дарданелите, който е едно чудо

Министерството на транспорта обмисля вариант някои участъци от пътната инфраструктура да бъдат дадени на концесия. Това обяви министърът на транспорта Николай Събев в интервю за вестник „24 часа“. Вече е избрана и банка, която да консултира ведомството за концесиите на мостове, на пристанища, летища, пътища, жп линии и гари – Европейската банка за възстановяване и развитие, обяви Събев. По думите му концесионни строежи са най-бързият начин за изграждането на участъците.

Към нас се обърна консорциумът от две турски и две южнокорейски компании, който за 4 г. успя да направи 3.5-километровия мост над Дарданелите, който е едно чудо. Казаха – чухме, че сте о кей за публично-частно партньорство. Отвърнах им – да, имаме зелен светофар, ще го направим прозрачно и вие ще бъдете поканени, ако представлява интерес за вас. Новият мост при Чанаккале е на концесия за 12 години, като в този период се включва времето за строеж. Така че южнокорейците се успели да построят тази огромна конструкция максимално бързо, за да могат да се възползват от останалите години, през които ще събират такси и ще си върнат инвестицията„, каза министърът на транспорта.

По думите му интересът на външните инвеститори засега е за жп и шосейни участъци и мостове, не за тунелите.

Снимка: Надежда Чипева/Капитал

Източник: Дневник

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.