БСП е готова да вземе третия мандат

Власт Избори 2021 Новини

Гласуването на проектокабинета на ИТН въобще не влезе като точка в дневния ред на депутатите за тази седмица

ГЕРБ: По-реално е да се отиде на нови избори

Гласуването на проектокабинета на ИТН въобще не влезе като точка в дневния ред на депутатите за тази седмица. Председателският съвет в Народното събрание не е постигнал единодушие по въпроса как трябва да се постъпи с оттегленото проектоправителство на “Има такъв народ”.

Предатели не се подкрепят, а иначе отговорността е тяхна. Имаше възможност да има кабинет. Те можеха да се държат партньорски, но те се държаха като предатели, отговорността е тяхна. С предатели човек не може да е партньор“. Това заяви преди пленарното заседание Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова увери, че левицата ще разговаря с всички партии без ДПС и ГЕРБ, ако президентът Румен Радев им връчи третия мандат. “Не поставяме условия преди мандатът да дойде при нас. Призовавам партиите на протеста да се успокоят, да не поставят предварителни условия и да търсим решения”, каза тя. По думите й социалистите разбират своята тежест като партия с 36 мандата. “Ще проявим разум и грижа за решаване на проблемите”, добави тя.

Малко е безотговорно това – избори до дупка, особено ако правим избори през есента.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в НС.

Според Даниел Митов от ГЕРБ по-реално е да се отиде на нови избори, въпреки че това не е добре за никого.”Страната има нужда от работещо правителство. Никой не пожела да играе по правилата на парламентарната демокрация. Отговорността не е наша“, коментира той.

Митов заяви, че ГЕРБ тепърва ще преценят как ще действат в тази безпрецедентна ситуация. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова предупреди, че след огласеното решение на лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов държавата се намира на ръба на конституционна криза.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отсече, че политическата сила има ясна позиция, когато има ситуация за гласуване. “В момента няма такава ситуация, вие какво очаквате“, каза още лидерът на ДПС и остави без отговор въпроса как ДПС ще постъпи при трети мандат.

“Няма нищо притеснително днес, не започва 6-та световна война, ако искат да включат точка за проектокабинета и за министър-председател в дневния ред ще го включат, ако не искат – няма да го включат“, каза пред НС Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. “В Конституцията пише, че кандидатът за премиер внася кабинета при президента и президентът внася в парламента за гласуване и има и указ затова. Ние сме в конституционен прецедент – за какво е нужно това?”, каза още Дончева.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.