Градът

Документална изложба показва Пловдив като международен авиационен център (ГАЛЕРИЯ)

Експозицията „Родени с криле“ разкрива любопитни факти за българския принос в космонавтиката

Една от първите космически храни била лютеницата

Таня Грозданова

Гордостта на България в овладяването на Космоса и  Пловдив, като град на авиацията са част от любопитните теми, които представя документалната изложба „Родени с криле“. С откриването и снощи в Дома на културата „Борис Христов“ родните авиатори разпериха криле, за да отпразнуват с гордо вдигната глава Дните на авиацията и космонавтиката 2017-а в Пловдив.   

На церемонията бригаден генерал Явор Матеев – началник на гарнизон Пловдив и командир на 68-ма бригада „Специални сили“, изказа своето задоволство от първото мащабно честване, след много години, на 12 април. „Искам да благодаря на организаторите и на всички онези, които със своя труд са допринесли, така че да имаме възможност да видим тези документални фотоси. Нека ни напомнят, че ние сме велика нация – шеста космическа сила в света. Всичко тук доказва, че ние сме един велик народ, който се е наредил до най- прогресивните нации, защото усвояването на Космоса, действително е едно от най-големите постижения на предходния век. Вярвам, че ще бъде такова и за настоящия век.“ Генерал Матеев разказа, че като парашутист съзнателният му живот винаги е бил свързан с авиацията и добави, че действащата армия ще се включи подобаващо в честванията.  

Изложба „Родени с криле“ е първото събитие от Дните, посветени на 12 април- Международен ден на авиацията и космонавтиката. Експозицията съдържа макети и документални кадри, голяма част, от които непоказвани у нас. Проследява се пътя на човечеството в изучаването на Космоса до наши дни. Документални фотоси разкриват първите стъпки нагоре: от мечтателя Константин Циолковски, през първият човек в Космоса, до първия частен космонавт и турист.

Специално място в изложбата заема България като шеста космическа световна сила, третата страна в света, произвеждаща храна за астронавти, и първа по създаване на космически оранжерии. От платната ще разберете за родния принос в лунния триумф на човечеството.

В името на изложбата организаторите са вплели освен цялата символика на стремежа към любопитство, летене и нови светове, и отдаването на почит към паметта на най-добрият летец – изпитател в света. Космонавтът Игор Волк, който на 12 април щеше да навърши 80 години, но завинаги остана в града под тепетата. Игор Волк почина в Пловдив на 3 януари 2017-а година. Животът и делото на този изключителен мъж, роден с криле, също е отразен в документалната изложба. 

Макетите от експозицията представят самолети и планери направени от членове на Модел клуб „Пловдив“, като: контурен модел на Миг 29, дело на деца от кръжока; акробатичен самолет, който извършва фигури от висшия пилотаж и планер за склоново реене, изработен от карбон. Филиалът на Техническия университет в Пловдив представя истински мишени.   

На откриването присъстваха близо 100 души, а официални гости бяха още зам.-кметът по младежки политики и спорт Георги Титюков и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Изложбата откри главният инженер на ВВС за периода 1992 – 2002 г. и председател на Българското астронавтическо дружество – Пловдив доц. днт инж. Светлозар Асенов, полк. от запаса.  

 

Една от първите храни за астронавти, които страната ни започва да произвежда е … лютеницата. И то добре позната на поколения българи, онази с момиченцето с нацапани устнички, което яде намазана филия, това става ясно от документалната изложба. При внимателно и подробно разглеждане на една черно-бяла снимка, която показва първите космически храни, направени у нас, по-зорките погледи ще забележат известния етикет на лютеницата, правена в най-голямото консервно предприятие в страната от близкото минало  – „Витамина“ в град Стамболийски.  Оказа се че лютеница от пловдивско са хапвали космонавти, астронавти, спасьонавти и тайконавти.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина