Градът

Аудио гид разхожда туристите в Пловдив

Услугата е новаторска за цялата страна

Най – новата туристическа услуга в града под тепета – аудио гид, бе представена днес в Туристическия информационен център на площад Римски стадион. С нея Пловдив пак изпреварва всички останали градове, като пръв въвежда опцията. В столицата тя ще стартира идната седмица. Инвестицията е частна и е на стойност около 80 хиляди лева за двата града.

Всеки турист може да наеме устройството от ТИЦ-а на Джумаята срещу 17 евро дневна такса. С него получава компактна печатна карта, слушалки и три бонуса. Сред тях са безплатен вход за: Музеен център Тракарт в Археологическия подлез, за Музея на арменската история, който се намира в двора на Арменската църква и отстъпка за ресторант „Пълдин“ в Стария град. Това е първата по рода си иновативна услуга, която предлагаме в колаборация с частни партньори, изтъкна кметът Иван Тотев.

„Много години работихме за това как общината можеше да продава билети и за частни туристически обекти и общински, и държавни. Сега вече това е възможно, след като ОИ“Старинен Пловдив“ има лиценз за турагент. Тези частни обекти се рекламираха само в малки брошурки. Не знам в България да има такава комбинация – продажба на едно място на частни и общински туристически обекти – това е новаторско и ние много се гордеем с това нещо. Сега вървят в пакет и после парите се разпределят между партньорите,“ коментира още Тотев.

Самите аудио устройства и слушалките им се дезинфекцират с UV система в специалния контейнер за съхранение. Доставени са 50 мобилни устройства, които ще са на разположение на всеки желаещ само в инфо центъра на Джумаята. Услугата се предоставя от служители на фирмата Audio guide в ТИЦ-а.  Устройствата информират за 25 туристически обекта в града под тепетата, поясни Михаил Пешев, управител  на фирмата – изпълнител Audio guide.

Устройствата  работят на три езика – английски, руски, български към момента. Предстои да бъдат добавени гръцки и турски езици. Статистиката показва, че през последните последните 10 години това са най-многобройните  посетители на Пловдив.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина