ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътНовиниОбразование в Пловдив

Ректорите на МУ-Пловдив и на Университета Земелвайс подписаха меморандум за сътрудничество

Обсъдена бе и възможността за сключване на споразумение по програма „Еразъм+“

Меморандум за сътрудничество подписаха днес ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Ангел Учиков и ректорът на Университета Земелвайс, Унгария – проф. д-р Бела Меркели. Споразумението между двете страни предвижда обмен на академичен състав и студенти, образователно и научно сътрудничество, разработване на съвместни изследователски проекти, организиране на конференции, симпозиуми, семинари и работни срещи.

Участие в срещата, на която двамата ректори положиха подписи под меморандум, взеха зам.-ректорът по научноизследователска дейност проф. д-р Мария Токмакова и институционалният Еразъм координатор на МУ-Пловдив проф. д-р Елена Фиркова. Обсъдена бе и възможността за сключване на споразумение по програма „Еразъм+“.

Проф. Земелвайс е ръководител на Катедра „Авиационна и космическа медицина“ към Медицинския факултет на Университета Земелвайс, на който е ректор от 2018 г. Той е директор и председател на Центъра за сърдечно-съдови заболявания на университета.

Университетът Земелвайс заема първо място сред университетите в Унгария и челни позиции като образователна институция в Централна Европа в областта на медицината и здравните науки. Предлага програми за обучение на унгарски, английски и немски в шест факултета. В допълнение към преподаването, университетът е най-големият доставчик на здравни услуги в Унгария. Повечето от отделенията обслужват най-тежките случаи и пациенти, изискващи комплексно лечение. Целта на научните изследвания в университета са ранна диагностика, терапия и превенция на заболявания. Много от неговите преподаватели са членове на Унгарската академия на науките. 

Реномираният университет с отлична световна репутация носи името на Игнац Земелвайс – унгарски акушер-гинеколог, следвал в Унгария и Виена, който въвежда антисептичната профилактика в медицината. 

Водещият унгарски учен е в Пловдив за участие в XVIII конгрес на кардиолозите в България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина