ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътНовини

Знаете ли, че Пловдив щял да има трамваи?

9 години преди да бъдат пуснати трамваи в София Градът под тепетата е планирал първата си трамвайна линия

Днес темата за градския транспорт  е една от най-щекотливите и  управата постоянно търпи безбройни критики за качеството и възможностите за придвижване.  Истината е , че от години Пловдив търси своите екологични транспортни алтернативи, като едно често срещано предложение е за трамваен транспорт. Не толкова широко известен факт обаче е, че разговори за трамваи в градския транспорт се водят още след Освобождението. Проект за трамвайна линия в Пловдив има от далечния месец април 1892 г., 9 години преди да бъдат пуснати трамваи в София. Предвиждало се е тя да бъде осъществена по време на Първото българско земеделско-промишлено изложение с маршрут от железопътната станция до централния вход на изложението. Трамваят се задвижвал от мотор с петрол. Предложението за изпълнение е било на „Източните железници“.

След като тази идея не се е случила, последвал и втори опит през април 1898 г. Отново три години преди да се пусне първият трамвай в София. Общината на гр. Пловдив обявява търг за изграждането на трамвайна мрежа в града. Френското дружество Compagnie generalle de Construction ef de Wagons Lits печели концесията и предлага целия град Пловдив да се освети. За да бъде рентабилно предприятието в малкия по това време град, се предлага също една от линиите да продължава до близкия Станимака (сега Асеновград) с електрически трамвай. Създаден е и проект на линията.

Не са ясни причините в рамките на 6 години да пропаднат и двата проекта.

През 1930 г. общината получава ново предложение от германска фирма за построяване на трамвайна линия с концесионни права за 25 г. и отново то не се осъществява. По същият начин се проваля и офертата на френска фирма да направи трамвайна мрежа в Пловдив през 1933 г.

Четете още в дигиталния гид под тепетата Lost in Plovdiv.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и… More »

Един коментар

  1. …и ММПанаир ама вместо това има население от будали с тук-таме по някоя ГЕРБава Мутра да ги струже, скубе, цица, яха и язди

    СПРЯЛ „Град“ със заплатаджийница „СелСъвет“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина