ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЗабравеният градНовини

НКЖИ финансира разкопките под Бетонния мост

Според кмета проучванията на екипа от археолози, специалисти и доброволци ще продължат до 26 август, според договора с БАН конкретен срок няма

Проучванията на екипа от археолози, специалисти и доброволци, ръководен от Петър Зидаров на терена под съборения Бетонен мост, са финансирани от Национална компания „Железопътна инфраструктура“, съобщиха от държавното дружество. За целта НКЖИ е отпуснала 60 хил. лева целево за извършване на пълно спасително археологическо проучване на новооткритите находки в района на жп гара Пловдив, обхващащо участък с дължина 60 метра. Средствата се отпускат на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

Както Под тепето съобщи в четвъртък, екипът от археолози работи усилено по разкриването на основите на останките от сграда, до която има 4 гроба, за които се предполага, че са от римско време.

Постройката най-общо може да бъде оприличена на базилика, като в близост има и погребение на малко дете. Открита е и голяма пещ за строителна керамика, както и една монета от 274 година с лика на император Аврелиан.

По думите на кмета на Пловдив Костадин Димитров проучванията ще продължат до 26 август, след което на място ще пристигне и комисия от Министерството на културата, която трябва да приеме обекта.

В проектодоговора между НКЖИ и БАН обаче е записано, че той е безсрочен, като е упоменато, още, че за изпълнение на първоначалните проучвания на терена е за 26 календарни дни.

В най-добрия случай това означава, че в началото септември ще е ясно каква археология има разкрита под стария мост между Кючука и Центъра на града.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

4 коментари

  1. здравейте на всички, тук съм, за да споделя малко свидетелство. Казвам се Наоми Самюел, на 38 години съм, омъжих се на 31, имам само едно дете и живях щастливо досега. След една година брак съпругът ми стана толкова странен и наистина не разбирам какво се случва, той е натъпкан от вкъщи при друга жена, обичам го толкова много, че никога не мечтая да го загубя, опитвам всичко възможно да се уверя, че съпругът се връща при мен, но всичко без помощ, плаче и плаче с молба за помощ, говорих за това със семейството му, но не получих отговор. Така че най-добрата ми приятелка Анна Йохансон обеща да ми помогне. Тя ми разказа за мъж на име д-р Апата, каза ми, че той е много голям и истински мъж, на когото може да се има доверие и няма нищо общо с любовни проблеми, които не може да реши, и ми каза как е помогнал на безброй хора в възстановяването на връзката им. Бях наистина убеден, бързо се свързах с неговия имейл адрес, [email protected] или неговия, Whatsapp или VIBER с този номер (+447307347648). Обяснявам му всичките си проблеми, той ми каза, че не трябва да се притеснявам, че всичките ми проблеми ще бъдат решени веднага. Той ми каза какво да направя, за да си върна съпруга си и аз казах това, той каза, че след 3 дни съпругът ми ще се върне и ще започне да проси и това наистина се случи, както той каза, бях много изненадана, това е толкова невероятно. Славата на нашата връзка с Бог вече е много близка и двамата живеем щастливо завинаги. Ако срещнете подобен проблем, незабавно се свържете с него и решете проблема веднъж завинаги. И аз съм жив свидетел..

  2. Ако ще стане, както напоително, чевръсто и със замах стана и стадион Тодор Диев ( Спартак). Само дерзайте, матрьошки…

  3. Непрекъснато появяващите се „римски Базилики“ (на кота 0 (!)), разтегливите срокове, за разкопки и друго – пораждат в мен едно тежко съмнение, че движението на автомобили – няма да бъде възстановено по предишното трасе !На влакове да, но не и автомобили…
    Същевременно съм учуден, че стотина метра по-надолу, към централна гара, на територията на „пробива“, на много по-голяма площ – не е открита нито една Базилика, или римска представителна сграда ….Дори и на по-голямата дъбочина, на която се копае!
    И по-внимателно с броя на тия базилики – ще станем за смях…!

    1. отдавна стана за смях нашият Древен пък „ВЕЧЕН“ = напук на РИМ, ВЕЧНИЯТ ГРАД известен на Света= още от малоумното ГЕРБаво оплочванне от г-на инДж. Тотев на Мегдан Централ под оредлог / заглавие

      Ф О Р У М

      и след това всевъзможните абсурдни железобетонни „антични архиологии“ из Източни Порти (оперетна театралщина да ти види окото, само дето липсват куртизанките с по чаршаф за по-закъсалия албански турист) на другаря -останка от баскетБОЛНИО мозаклия-

      Архео-Кул-Турист П.П.

      (а, ама ти май за сроковете на Бетонния намекваш…НЕ СТАВАЙ СМЕШЕН – НКЖИ и СелСъветът са …СтараЛюбов…)

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина