Актуално

Командосите отбелязват 75-години от създаването на Прашутната дружина

Тактически оперативен център и крило за настаняване са новите придобивки на Специалните сили

На 18 март 1943 г. със служебно поверително Писмо l-УО № 2019 на началника на въздушните войски генерал-майор Димитър Айранов е разпоредено, от завърналите се от обучение две роти парашутисти да бъде сформирана Парашутна дружина. Така е поставено началото на парашутните поделения в българската армия. Парашутната дружина е била в състав 19 офицери, 60 подофицери и 348 войника. Наследниците на формированието, което поставя началото на родните сили за специални операции днес отбелязаха тържествено 75-та годишнина на територията на 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие почетния строй след рапорта на бригаден генерал Явор Матеев.

Това, което зависи от нас и от армията за момента се прави. Взимат се всички мерки за противодействие на всички заплахи, така ген. Матеев коментира готовността на страната да се справи с евентуален терористичен акт. Българските командоси дават най-доброто от себе си, категоричен е техният командир.

Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите военни парашутисти. Пред паметната плоча на загиналите военнослужещи при изпълнението на воинския им дълг бяха положени десетки венци и цветя.

След това официалните лица откриха официално Тактически оперативен център и крило за настаняване. Имаше 5 приготвени ножици за рязане на лента, а в процеса се включиха: председателят на НС Цвета Караянчева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на щаба ген. Андрей Боцов, ген. Константин Попов и ген. Явор Матеев.

Гостите разгледаха новата мултимедийна зала „Седемнадесети декември“, която разполага с 70 места и екран за презентации, както и крилото за настаняване, където ще могат да пребивават и чужди контингенти.

Специалните сили са най-добрите, каза министъра на отбраната Красимир Каракачанов след официалната церемония и призова всички бригади да следват тяхното развитие, както и да се стремят към тяхната подготовка.

По думите на Цвета Караянчева работата на Народното събрание е да направи добри закони, за да се чувстват добре войните и да могат да охраняват още по-добре Родината.  

Тържественото отбелязване на юбилея продължава в зала "България“ на Международен панаир – Пловдив със събрание, приветствия и награждаване на ветерани, военнослужещи и цивилни служители.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина