ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗелен градИзбор на редактораКултураНовини

Пловдив става част от света на LEGO League

Пловдив ще стане част от огромната световна карта на LEGO League това лято. На 8 юли градът ще е домакин на първото у нас издание за Лего роботика FIRST® LEGO® League. Мащабното събитие ще се случи в спортна зала Колодрума и външното пространство около комплекса и се очаква да привлече стотици ученици от цялата страна, техните родители и маниаци на тема LEGO, а те в България не са никак малко.

FIRST® LEGO® League е най-големият в света фестивал по роботика. Той се провежда в 110 държави и привлича милиони участници, а от лятото Пловдив ще стане част от тази престижна мрежа. Това ще се случи благодарение на фондация „Пловдив 2019” и партньорите на събитието. Днес организаторите представиха подробности за предстоящия LEGO фестивал в галерия Капана. Паралелно с пресконференцията 10-годишни ученици представиха постиженията си по Лего роботика, върху които работят близо половин година. Хлапетата от пловдивския отбор към клуб “Kinder coder” показаха измайсторени от тях роботи и дадоха заявка,че ще участват и в надпреварата на 8 юли, за която вече активно се подготвят над 200 ученици от цялата страна. 24-те най-добри отбора от България ще мерят инженерните си умения в зала Колодрума, която пък посреща за първи път подобно събитие.

„Фестивалът е еталон за връзката между образование, култура и технологии. Тази година темата за световния формат „Суперсили“ е възобновяемите и традиционните източници на енергия, като мисиите на състезанието са свързани с нея”, обясни основният двигател в организацията на събитието Виктор Янков от фондация „Пловдив 2019”.

 „Много неща са ни минали през ръцете, но сега съм наистина горд, че сме се заели с това събитие”, обясни изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев.

„Това не беше лесно и Пловдив ще е домакин на световния фестивал FIRST® LEGO® League благодарение на огромен труд по привличането на това наистина значимо събитие. Днес гордо можем да заявим, че още един световен формат стъпва в Пловдив. Ето това прави фондация „Пловдив 2019” след годината на Европейска столица на културата. Марката Лего стъпва тук, защото има огромно доверие към „Пловдив 2019”“, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Партньори на събитието са Център за творческо обучение, Развойният център на SAP в България, Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Професионална асоциация за роботика и автоматизация (PARA) и образователен портал „Уча в Пловдив“. По тяхна покана днес демонстрации направиха Никола, Димитър, Стелиян и Кирил от пловдивския отбор към клуб “Kinder coder”. Две момичета от училище „Христо Г.Данов” пък показаха собствените си разработки за електрическо виенско колело и електромобил от лего елементи.

„Радвам се, че има училища в Пловдив, които работят в този световен формат“, коментира Виктор Янков. Той даде пример за мащабността и важността на LEGO® League с името на лицето на световния формат миналата година- големият актьор Морган Фрийман.

“ Ще се опитаме да превърнем събитието в един разпознаваем фестивал, марка за Пловдив”, добави Виктор Янков. Той уточни, че на фестивала през лятото в Пловдив са поканени 50 високо технологични компании. Фестивалът е двудневен с вход „свободен“ и зрителите ще могат сами да се включат в случващото се. 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина