ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноЖивотЗабавлениеЗдравеНовини

Достъпни места за СПА уикенд до Пловдив

Ето къде може да отдъхнете с пакет процедури, без да е нужно да оставите стойността на една работна заплата за уикенд. Препоръчано от единствения дигитален гид за града под тепета Lost in Plovdiv.

Вторият по-големина град в България има селекция на уелнес центрове, но понякога искаме да избягаме от населеното място и да се отпуснем на спокойствие, без да изхарчим бюджета си за месеца в рамките на двата почви дни в края на работната седмица. Единственият дигитален пътеводител под тепетата Lost in Plovdiv подбра за вас по-бюджетните места за почивка, в които също може да се насладите на процедури и да поплувате в топли басейни целогодишно.

Стрелча
Стрелча е град с богата история. Лековити минерални извори в района, благоприятният климат и плодородните почви привличат човека по тези земи още от най –древни времена. На територията му има три минерални извора с лечебни свойства. През 1969 г. Стрелча е обявена за град и национален курорт и оттогава посреща многобройни гости и туристи в спокойна и непретенциозна обстановка.

Околността и градът предлагат прекрасни условия за отдих и балнеолечение, съчетано с културно – исторически, познавателен, пешеходен, селски, събитиен и други видове туризъм. Минералната вода и процедурите, предписвани от специалистите, влияят добре на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, дихателната система, урологични, ендокринни, заболявания на сърдечно-съдовата система, заболявания на половата система, жлъчно-чернодробни заболявания и др.

Освен от банята в центъра на града и спа центровете в хотелите, може да се възползвате и от минерален извор Банчето, който се намира на 1,5 км от населеното място. Първата постройка  датира от 1953 г. Към момента изворът е благоустроен и работи  през топлите месеци от годината. Състои се от две помещения с два отделни басейна разделени за мъже и за жени. 

Гр. Баня

Известен и като Карловски минерални бани, град Баня е възникнал благодарение наличието на минералната вода, както и на производството на вина и етерични масла – розово, ментово и лавандулово. Винарската и маслопроизводствената индустрии се разрастват с пристигането на двамата братя Багарови. Днес имението на Иван Багаров е превърнато в луксозно заведение, а в къщата на Велизар Багаров през 1927. г. отсяда самият цар Борис III за лечение. След облекчение на своето заболяване той построява две години по-късно свой дом, наречен „Нашата къща“. Специално за него се построява и„Царската баня“, която сега пък е превърната в хотел.

В града има специализирана болница за рехабилитация с хотелска част, както и още няколко хотела: „Строител“, „Стряма“ и др. Спада към целогодишните климатични курорти и е подходящ за почивка по всяко време на годината.

Важни особености са наличието на калонаходище с минерално-торфена кал, както и свойствата на минералната вода. Тя помага при заболявания на: опорно-двигателния апарат, периферната нервна система и гръбначния мозък, функционални заболявания на нервната система , гинекологични заболявания, хроничен колит и гастрит, стомашни язви, бъбречно каменна болест, инфаркт на сърдечния мускул, хронични заболявания на сърдечния мускул и други, жлъчно каменна болест, начална артериосклероза

Нареченски бани

Курортът съществува от 1 юли 1891 година, когато е открита първата баня. Отначало е бил част от село Косово, откъдето е повечето от населението му, макар че е два пъти по близо до другото съседно място Наречен. Впоследствие се разраства и се развива като отделно село. От 1910 г.там  заработва първата баня за обществено балнеолечение. През 1923 г. Нареченските бани вече са позната дестинация за празнични екскурзии и ваканции в България. Първият балнеосанаториум е открит през 1927, а през  г. 1935 г. е пуснат в експлоатация военен санаториум. Той е обновен през 1941 година, когато Германия построява нова сграда за възстановяване на военните си летци.

През 1994 г. се признава населената местност Нареченски бани (от с. Косово) за отделно населено място – с. Нареченски бани. През 1950 г. то е обявено официално за курорт. Построени са редица ведомствени лечебни и почивни бази. Най-голямо развитие курортът има през 80-те и 90-те години на XX век.

В Нареченски бани се лекуват редица заболявания: на нервната система, сърдечно-съдови, на опорно-двигателния апарат, ендокринно-обменни и др. Минералната вода лекува успешно около 13 сериозни заболявания от основните 4 групи, сред които са хипертония и диабет. Тя е единствената в България, която става за лечение на неврози, депресии, стресови състояния. Работят 3 балнеосанаториума: два държавни – към военното и здравно министерства и 1 частен, както и няколко почивни станции.

Около Нареченски бани има природа с лечебно действие, съчетано с това на минералната вода.

Подходяща е за излети и туризъм, а ако сте на място не пропускайте в никакъв случай да похапнете от легендарните мекици, за които сме ви разказвали в статията ни за 3 ресторанта около Пловдив, които да не пропускате.  

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и… More »

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина