ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Французи искат да обучават пловдивски ученици в сферата на самолетостроенето

Възможности за реализиране на обучения на ученици и студенти в сферата на самолетостроенето обсъдиха по време на среща заместник-кметът Стефан Стоянов и представители на Френско-българската търговска и индустриална камара, френската образователна институция „Аерокампус Акитен“ и френската компания за производство на врати за самолети „Латекоер“.

Инициатор на разговорите е Камарата, а поводът е добрата политика на община Пловдив и подкрепата ѝ за професионалното образование при реализирането на дуалното обучение между гимназиите в града и заводите в Тракия икономическа зона.

Френската образователна институция „Аерокампус Акитен“ създава партньорства в областта на образованието, а желанието ѝ е за осъществяване на общи проекти и обучения на ученици и студенти в сферата на самолетостроенето.

В Пловдив това може да стане възможно, след като миналата година бе открит заводът на „Латекоер“ за производство на врати за самолети Airbus.

Френската компания си партнира досега с „Аерокампус Акитен“ в редица успешни проекти, като желанието им е за първи път да направят подобен и в България със студенти от Техническия университет – София, филиал Пловдив и Професионална гимназия по механотехника “Професор Цветан Лазаров”.

От компания „Латекоер“ заявиха, че продължават с въвеждането на нови продукти, като желанието им е да мотивират млади хора да работят в завода, тъй като целта им е осигуряване на квалифицирана работна ръка за завода и засилване развитието на сектора в България.

„В Пловдив има 27 професионални училища. Все повече фирми се включват в програмата ни за дуално обучение, в която подготвят ученици като свои бъдещи служители и подпомагат политиката ни за ранно кариерно развитие“, обясни заместник-кметът Стефан Стоянов.

Той посочи компания, която преди три години е стартирала процеса за обучение, през който вече са преминали 100 деца. Стефан Стоянов подчерта, че община Пловдив инвестира във всеки допълнителен клас в професионално училище, като най-новият такъв е паралелка по „Полиграфия“ в ПГВАД „Христо Ботев“.

По време на разговора заместник-кметът обясни, че заводите в региона се обединяват в изграждането на обучителни центрове, като първите два в Тракия икономическа зона вече са факт.

От фирма „Латекоер“ обясниха, че имат нужда от добри образовани техници, които да работят в техния завод, затова проявиха желание за участие в обучителната програма за ранно кариерно развитие на община Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина