АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Писателката Величка Настрадинова се нуждае от подкрепа

Величка Настрадинова е автор на много детски истории, както и музикант

Авторката на множество детски книги и истории в различни жанрове и музикант Величка Настрадинова се нуждае от подкрепа. За това апелира нейната колежка Красимира Стоева. 83-годишната писателка е в затруднено положение, във влошаващо се здраве и с недостатъчна пенсия. Целта на апела е Народното събрание да отпусне стипендия за особени заслуги към държавата за дългогодишното творчество.

Ето какво пише в своето обръщение Красимира Стоева:

Изминаха повече от десет години от тази снимка от премиерата на първата ми книга, която беше представена от невероятната Величка Настрадинова – авторка на над 20 книги в различни жанрове, любима детска писателка, носителка на десетки награди (сред които награда „Пловдив“ и награда „Гравитон“ за фантастика), виолончелистка, дългогодишна преподавателка по музика, изключително начетена и интелигентна жена и моя близка приятелка. За някои хора тя е по-позната като по-голямата сестра на авторката на „Вървят ли двама“ Мария Нейкова, но всеки, който я е срещал, може да потвърди, че тя е изключителен човек. Щастлива съм, че творчеството ми ми позволи да се запозная с нея.

За съжаление днес, вече на 83 години Величка има нужда от нашата подкрепа. Дълги години тя живееше скромно с минимална пенсия и продължаваше да пише. Не се оплакваше, не търсеше помощ и все се надяваше, че отнякъде ще дойде проблясък – може би творчеството й ще бъде по-добре оценено финансово или пък ще продаде старата семейна къща в Родопите, която обаче се намира в обезлюдяващо село и е съвсем порутена. 

Днес Величка е във все по-влошаващо се здравословно състояние и й е трудно да се грижи сама за себе си. Пенсията й е крайно недостатъчна, за да покрие ежедневните й нужди и настаняването й на място, където да изживее достойно старините си. Ужасявам се от мисълта, че прекрасен човек като нея, който е направил толкова много за културата на България, може да прекара последните си дни в самота и мизерия.

Моля подпишете и споделете следната петиция да бъде отправено предложение към Народното събрание да й бъде отпусната пенсия за особени заслуги към държавата и нацията.

Петицията може да подпишете тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина