АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниФотогалерияФоторепортаж

Художници реставрират увредените от свещи стенописи в 160-годишен храм

снимки: Владимир Янев

В Малкия Ерусалим, както наричат Асеновград заради вярата на местните хора, започна работата по реставрацията и консервацията на всички стенописи храма параклис „Св. Василий Велики“. Екипът от художници, с ръководител Елена Кривошиева, има нелеката задача първо да почисти стенописите.

Те са сериозно замърсени от дима на свещите, палени от богомолците над век и половина във вътрешността на храма. До края на лятото майсторите реставратори трябва да върнат отново блясъка и истинските цветове на иконите и библейските сцени, който заемат 150 квадратни метра по стените и купола на храма.

Той е строен преди 160 години. „Св. Василий Велики“ е параклис към разрушения през тоталитарният режим храм „Св. Марина“. Той датира от XVII век, изцяло разрушен и опожарен от турците. Възстановен отново от своите енориаши. Възстановяването е било завършено на 29 май 1859 година. Това става ясно от мраморната плоча, иззидана отдясно на входа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Тези художници, май доста поразии са нанесли! Има ли съгласуван проект за реставрация или се извършват нерегламентирани действия, което е подсъдимо според Закона за културното наследство.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина