АктуалноЖивотЗабавление

Фермерски пазар Пловдив – качествена храна от производителя

Мястото, откъдето може да си набавиш пресни био плодове и зеленчуци, фермерско сирене и кашкавал, хляб с квас, домашни сладка и лютеница, чай и подправки, домашни сладки и веган кухня

Фермерски пазар – Пловдив се завърна на първоначалната си локация във вече обновения мол Plovdiv Plaza и ще се провежда всяка неделя на ниво 1 в централния атриум от 10 до 14 часа

Фермерският пазар в Пловдив е градско събитие, което се провежда за първи път преди почти седем години. Идеята на организатора Гергана Кабаиванова е да среща местните производители на чиста храна директно с потребителите и се заражда в момент, когато тя самата търси алтернативи за качествени продукти за своето семейство.

Началото не е никак лесно и мероприятието започва с 4 производителя в тогавашния търговски център Galleria Mall. Форматът е наподобявал по-скоро на хранителен кооператив, чрез който размяната се е случвала на частни пространства и изобщо не в мащаба, достигнат от пазара днес. Предизвикателство и в много голяма степен е бил фактът, че посетителите е трябвало да бъдат обучавани и образовани за важността на чистите и качествени хранителни продукти.

Днес вече събитието стои много по-различно и доста хора, особено млади и активни семейства с деца, го възприемат като мястото, откъдето може да си набавиш пресни био плодове и зеленчуци, фермерско сирене и кашкавал, хляб с квас, домашни сладка и лютеница, чай и подправки, домашни сладки и веган кухня. Организаторският екип в момента разполага и с двама технолози, които стриктно следят за качеството и безопасността на предлаганите храни. Те са специално обучени в материята на микропроизводителите, помагат при презентирането и защитата на идеята пред Агенцията по храните и улесняват целия процес на регистрация на продуктите.

Сред производителите, които вече са увеличили своя брой почти четири пъти, може да попаднете както на познати лица, така и на съвсем нови стопанства. Едни от последните присъединили се са: пчелна ферма „Итер-Ко”, фермерска мандра „Строево”, винарна „Grape Hills” и земеделски производител Дарина Терзиева.

„Итер-Ко” създават своя пчелин през 2016 г.  в екологично чист район, богат на медоносни растения и билки. Придържайки се към хилядолетната традиция, като същевременно се съобразяват със съвременните тенденции, те успяват да развият подвижно пчеларство. Това позволява селектирането и предлагането на монофлорен мед – от рапица, акация, липа и полифлорен – билков (мащерка, маточина, магарешки бодил, драка, слънчоглед и други). Медът им е изцяло натурален, а при всяко участие с удоволствие отделят време да разговарят с клиентите за благоприятното му въздействия върху човешкия организъм и да помогнат в избора им. Освен мед на щанда им може да намерите и още много разновидности на пчелните продукти.

Любителите на истински млечни продукти безспорно знаят за фермерска мандра Строево и техните млечни предложения. Малкото семейно стопанство произвежда млечни продукти с марката „Кеффа“ от висококачествено собствено мляко, добивано от 470 овце от породата Лакон. Предлага и млечни продукти смес с краве мляко, което си доставя от други малки местни ферми.Продукцията е изцяло по традиционна технология, без добавки на консерванти, подобрители и сухи млека.

Локалните марки също се ползват с голяма подкрепа и широка популярност. Садовският фъстък е с доказани вкусови качества и аромат. Той кандидатства за продукт със защитено географско означение и се търси по цял свят, тъй като не съдържа афлатоксини – един от най-големите проблеми при вносните фъстъци от страните в Африка, Азия и Южна Америка. На фермерския пазар той се предлага от земеделски производител Дарина Терзиева.

И за финал оставяме българското винопроизводство, представено от винарна Grape Hill, чиито лозя се намират в Тракийската низина на южната страна на хълма.В района се отглеждат бели и червени сортове грозде, но червените вина значително доминират както по количество, така и по достойнства. Климатичните условия на района, който е защитен от силни северни ветрове, благоприятстват получаването на богати, плътни, запомнящи се червени вина от сортовете Рубин, Каберне Фран, Мерло и Мавруд. Произведените  от тези сортове вина се отличават с интензивно обагряне, висока плътност, наситен аромат с топъл, южен характер и значителен потенциал за дългогодишно отлежаване в дъбови бъчви.

Отскоро Фермерски пазар – Пловдив се завърна на първоначалната си локация във вече обновения мол Plovdiv Plaza и ще се провежда всяка неделя на ниво 1 в централния атриум от 10 до 14 часа. През септември се очаква и тържественото откриване в пълен състав с всички участници. За летния сезон Бунарджика отново ще приема производителите, макар и в намален брой, всяка сряда от 16 до 20 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина