Мегаскандал с мюзикъла за 2 милиона „Площад Синева”

Светска хроника

Митко Щерев: Участниците в спектакъла са псевдо
Митко Щерев
Митко Щерев
Мегаскандал гръмна ден преди премиерата на мюзикъла „Площад Синева” на братовчеда на главния прокурор Борис Велчев- Борис Панкин. След шумната рекламна кампания на спектакъла, който ще глътне около 2 милиона лева, легендарният композитор Митко Щерев не издържа и изригна с отворено писмо до пловдивчани. До пловдивчани, тъй като именно под тепетата утре е премиерата, а Площад Синева ще се играе в три поредни дни на сцената на Драмата. Щерев е категоричен, че музикантите в спектакъла не са истинските Диана Експрес, с които Панкин рекламира мюзикъла си. Който между впрочем е с бюджет като за Бродуей- около 2 милиона лева. Средства, с които може да се вдигне малът театър.  Според Щерев, участниците в спектакъла са псевдо банда и нямат нищо общо с големите хитове на БГ легендите. Композиторът бил изумен от наглостта на китариста Максим Горанов и на барабаниста Цветан Банов, които заедно с още трима музиканти се представили за Диана Експрес. Първата лъжа е, че никой от тях няма нищо общо нито с основаването на групата, нито с песните, създадени от нея, възмущава се в отвореното си писмо композиторът.
Драмата идва от това, че текстът и музиката на парчетата в мюзикъла са на Милен Врабевски, който твърди, че е възстановил Диана Експрес. На сцената групата няма да изпълнява хитове на емблематичната банда, а авторски композиции на спонсора на спекталъка Врабевски. Тотална лъжа е, че той е възродил Диана Експрес, контрира Митко Щерев. Той и вокалистът Илия Ангелов представлявали групата , тъй като големите хитове се свързвали именно с техните две имена.  В момента двамата водят спорове с китариста Горанов и Врабевски за правата на Диана Експрес. Според търговския регистър- вторите са собственици на марката, а според културното министерство права върху Диана Експрес имат Щерев и Ангелов. А бе кашата е пълна. Защо замесват театъра в цялата тая история, коментира директорът на Драмата Кръстю Кръстев.
Ето и пълния текст на отвореното писмо на Митко Щерев:
Здравейте драги приятели от Пловдив!
Пише Ви Митко Щерев. Обръщам се към Вас като използвам уважителната
форма, защото всичко, което съм постигнал в музиката, го дължа на Господ и на Вас. Той ме дари с талант, а Вие ми дадохте куража да пиша музика, като през годините одобрявахте написаното от мен. През 1974  година, основах  група „Диана Експрес”. За десет години аз композирах и аранжирах за тази група пет албума и създадох песни, които Вие и сега обичате и познавате.  Пиша ви  по повод премиерата на мюзикъла „Площад Синева” в Пловдивския театър. В него се рекламира участието на група „Диана Експрес”. С това писмо искам да изкажа възмущението си – моето и на певеца на „Диана Експрес” Илия Ангелов, от наглостта на китариста М.Горанов и барабаниста Ц.Банов, които заедно с още трима музиканти се представят за „Диана Експрес”. В рекламната листовка създателите на мюзикъла разказват подробно историята на „Диана Експрес” като натрапват няколко лъжи и умишлено си присвояват всичко създадено от тази група. Първата лъжа е, че никой от въпросната псевдо „Диана Експрес” няма нищо общо както с основаването на групата, така и с творчеството на песните създадени в нея.  Втората. В листовката пише,че през 2010 г. д-р Врабевски чрез негова музикална фирма й възродил „Диана Експрес”. Тотална лъжа! От 2006 г. до днес аз и Илия Ангелов представяме група „Диана Експрес”, тъй като както казах по-горе, музиката е моя. По този повод искам да кажа на д-р Врабевски, Горанов и Банов, че ако иска да правят нова „Диана Експрес” да  не се опитват да приватизират нещо, което е създадено от други хора , а да  започнат от начало и да знаят, че  песните написани от мен за тази група не вървят с името на групата, както и нейната история. И Горанов и Банов нямат нищо общо с най-големите хитове на групата – „Блус за двама”, „Наследство”, „Утре” и др. И в петте албума те нямат никакво авторство и въпреки това двамата  се борят за името „Диана Експрес”, за да го предоставят на д-р Врабевски, който иска да представи песните от мюзикъла си като използва популярнастта  на „Диана Експрес, за прави  бизнес от това. Някой да е чувал музика от въпросния доктор? И каква връзка има „Диана Експрес” с мюзикъла като музикална форма въобще? С този си акт Банов, Горанов  и д-р Врабевски унижиха труда на 24 музиканти и певци, както и труда на много известни български поети, които заради моя авторитет на филмов композитор разрешиха да пиша музика по техни стихове.
      С това писмо искам да изкажа и разочарованието си и от директора на Пловдивския театър г-н Кръстю Кръстев, на който още през ноември 2010 г. изпратих официално писмо и го предупредих, че министър Рашидов е отказал регистрация за  името „група Диана Експрес” на М.Горанов и Ц.Банов, което недвусмислено показва, че те не притежават правата върху това име. И въпреки това г-н Кръстев позволи на Врабевски и режисьора Панкин да из-
ползват това име. Парадоксалното в случая е, че г-н Кръстев  не зачита министъра, който го е назначил, както и  Министерството на културата, от където си получава заплатата. Същото се отнася и за д-р Врабевски, който забележете е член на НИС на партия ГЕРБ, а заставя срещу решението на собствения си министър.  
Уважаеми приятели! Името група „Диана Експрес” е създадено и утвърдено благодарение на моята музика и на Вашата подкрепа. Написах това писмо, за да Ви предупредя за разочарованието, което ще изпитате ако чуете въпросната псевдо „Диана Експрес”. Моля Ви! Искам да знаете, че аз и Илия Ангелов нямаме нищо общо с това!..     

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.