За първи път Пловдив е домакин световно първенство по гребане за мъже и жени

Спортен Пловдив

За първи път Пловдив ще домакинства световно първенство по гребане за мъже и жени от 9 до 16 септември на гребаната база. Последни приготовления текат за състезанието от най-висок ранг, за което до момента участие са заявили 1200 състезатели, като това са само половината от очакваните. В момента каналът се подготвя за гребането, след като преди дни завърши световното по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години.

Пловдив чака това домакинство от 18 години, когато за първи път кандидатства за провеждането му.

Инспекцията с членове на ФИСА, организационния комитет и община Пловдив в последните няколко дни изглажда и най-малките подробности по провеждането на първенството.

Според Камерън Алън от ФИСА, въпреки че вторият гребен канал не е изграден, световното първенство ще бъде успешно. На това се надяват и Светла Оцетова, и Иван Попов, които разкриха и някои тайни, които за първи път ще се случат на това световно – експериментално намаляване на състезателните коридори от 12,5 на 12 метра. Това ще стане само за една тренировка, за да се вземе мнението на едни от най-добрите в гребането – Австралия и Нова Зеландия, чиято обективна оценка е важна за организирането на първенства на различни места, където няма възможност за по- голяма широчина на коридорите.

За първи път ще се използва и така нареченото автоматично стартово устройство, с чиято помощ всички лодки се захващат и стоят на една линия. Финалната линия пък ще представлява линия от въздушни мехурчета, с което състезателите по-лесно ще се ориентират, че са финиширали.

Участие на това световно първенство ще вземат и парасъстезатели. България ще се включи с 4 лодки.

„Натрупахме доста опит от организацията на първенствата до тук. Участие ще вземат едни от най-добрите в света – световни и олимпийски шампиони, които не се виждат всеки ден“, заяви Иван Попов от организационния комитет.

„Очакванията са около 10 милиона долара приходи да влязат в икономиката на града домакин при провеждането на подобно първенство“, сподели заместник-кметът Георги Титюков. „Получихме много добри отзиви от проведеното световно по кану-каяк“, допълни той и уточни, че това е добра реклама за Пловдив, тъй като няколко световни телевизии и БНТ ще предават първенството на живо. Специален дрон ще снима и ще дава директна картина от високо, осигурен е и лайф стрийм  за фейсбук потребителите.

Заместник-кметът Георги Титюков изрази надежда по време на световното първенство заедно с Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет да бъде направена и първа копка за изграждането на втория гребен канал с дължина 2100 метра и 45 метра ширина и реализиране на проекта по залесяване на 656 дка с 37 дка изкуствено езеро с острови за гнездене на редки видове птици и 20 атракции за хората.

След провеждането на световното първенство ще бъде организиран конгрес на ФИСА, на който се очаква да бъдат препотвърдени и да бъдат избрани нови членове. Официалното откриване ще бъде на 8 септември от 18,30 часа на Античния театър.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.