Светът се прегърна на Античния

Спортен Пловдив

Мексиканска вълна над древната сцена за откриването на Световното първенство по гребане

Състезатели от всички континенти танцуваха заедно

Гребци от 58 държави танцуваха заедно и се хванаха на влакче на сцената на АнтичнияБългарският отбор на древната сценаСпортът няма граници. Спортът обединява. Спортът е приятелство. Това доказаха над 1200 млади атлети от 58 държави, които тази вечер откриха Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години. Развяващи знамената на родината си, те танцуваха заедно, прегърнати на древната сцена. Хванаха се на влакче и сякаш казаха на политиците, които вечно слагат граници и делят планетата- ние не сме разделени, имаме различия, но сме заедно и така ни харесва. Руснаци танцуваха с американци, гърци с немци, турски гребци пееха с българските. Светът се прегърна тази вечер на Античния театър.

Бурна мексиканска вълна по трибуните откри официалната церемония по старта на спортния форум. Честа да говори първи пред всички се падна на домакина- кметът Иван Тотев. Той поздрави спортистите, пожела им успех и приятно прекарване в древния Пловдив. Ние сме Град на спорта, но и Културна столица на Европа, уточни той пред чуждите делегации. Спортният министър Красен Кралев пък припомни пред гостите, че градът ни ще е домакин на Световно първенство за мъже и жени през 2018-та, на което вероятно ще гребат много от участниците в настоящата надпревара. Надявам се дотогава да бъде изграден и вторият гребен канал в града, каза от сцената Кралев. Наистина ни харесва да идваме в Пловдив. За първи път бяхме тук през 1999г. и знаем колко е бърз този канал, каза ковчежникът  на Международната федерация по гребане Майк Уилямс. И благодари на десетките доброволци, които помагаха в организацията на първенството.

След официалната част гребците скочиха от трибуните и излязоха на сцената, за да превърнат събитието в истински празник. Танцуваха заедно, снимаха се, пяха. А от утре ще бъдат съперници във водите на Гребния канал.

28-те наши гребци скандираха на сцената „Българи юнаци” и се пожелаха много медали. Стискаме им палци!Британските гребкини са като фотомоделиАмерикански гребкини си правят селфи за спомен от АнтичнияЧехите бяха най-атрактивни Руми Нейкова в челен сблъсък със Стефчо Автографа

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.