Румяна Нейкова: Ще гоним план 2020

Спортен Пловдив

Image title
Най-добрата българска гребкиня Румяна Нейкова даде специално интервю за Под тепето по време на Световното първенство по гребане в Пловдив. Олимпийската шампионка от Пекин говори за представянето на българите на Олимпиадата в Лондон, за федерацията по гребане, и бъдещето на този спорт.

– Г-жо Нейкова, какви са вашите първи впечатления от провеждащото се в Пловдив първенство и коментарът ви за участието на българския отбор. Може ли Пловдив да бъде домакин на подобен форум през следващите години?

– С много добри впечатления останах. Всяко едно начало е трудно. Представянето на българите засега не е на ниво, но се надявам да се подобри. Като бях състезател на мен не ми се бе паднала такава чест да греба пред собствена публика. Дано домакинският фактор да даде стимул на момчетата и момичетата и да покажат на какво са способни. Ще се радвам Неделчо Василев да стигне до финала, като това ще е успех. Ще гоним план 2020 година. Пловдив има големи шансове за подобни големи спортни форуми по гребане, като въпросът е има ли желание това да се случи.

– Какъв е вашият коментар за представянето на българския спорт на Олимпиадата в Лондон?

– Всеки един спортист има шанс за реализация на Олимпиада. Кой къде е завършил- после всеки си дава оценка като свърши състезанието. Мен лично ми харесаха волейболистите. Момчетата участваха с много сърце и желание. Има два начина да си добър на олимпийски игри – първият е да вземеш квота и вторият е да стигнеш до финала. Това е различното на Олимпиадата.

– Какво не достигна на гребането за квоти за Лондон?

– Проблемът е, че нямаше приемственост на поколенията. Клубовете не поеха инициативата за това. Караха го на собствен живот, а не трябва. Те трябва да работят за високото спортно майсторство. Това не достигна за да има гребането квоти за Лондон.

– Българската федерация обезпечена ли е?

– Федерацията имаше проблеми с обезпечаването до юни месец тази година. Но след това всичко си дойде на мястото и сега всичко е наред.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.