500 души от 21 държави ще тичат на маратон „Пловдив”

Спортен Пловдив

Бегачи от Аржентина, Белгия, Хърватска, САЩ, Холандия и др. идват под тепетата за спортното събитие

Над 500 души от 21 държави ще тичат из града във второто издание на мащабния маратон „Пловдив”, съобщиха от общината днес. В момента върви усилена подготовка по организирането на събитието, което ще се състои на 30 април. Досега за участие са се записали мъже и жени от Аржентина, Белгия, Хърватска, Македония, Холандия, Русия, Сърбия, Испания, Турция и други. 7 участника има от САЩ. Досега най-възрастният записал се е 62-годишен българин. 27% са жени, със средна възраст 32 години, което е рекорд за подобни мероприятия, отчитат организаторите.

Общият награден фонд е 15 000 лева. По 3000 лева очакват победителите в женския и мъжкия маратон, за второ място са предвидени 2000 лева, за трето – 1000 лева. За полумаратона наградният фонд съответно е 800, 500 и 300 лева.

Трасето, през което ще преминават участниците, е сертифицирано от Международната лекоатлетическа организация, което означава, че всички резултати са валидни за класиране в световни маратони. Маратонът в Пловдив ще бъде в една обиколка от 42 км и включва едни от най-атрактивните места в града, минава през Главната улица, Стария град, Младежкия хълм, парк Лаута, Гребна база, Цар-Симеоновата градина и т.н.

В рамките на два дни ще се проведат общо 3 събития. На 29-и април (събота) от 10.30 часа в Цар-Симеоновата градина ще се организира 3-километров детски маратон. На 30-и април (неделя) ще се проведе маратон и 21-километров полумаратон. Стартът и на двата е от 8.00 часа на площад „Централен“, като участниците ще бягат заедно първите 10 километра, след което ще се разделят.

Маратонът ще може да се следи в реално време и ще се знае къде се намира всеки участник и какво е неговото време. Той е част от спортния календар на Община Пловдив.

Желаещите могат да се регистрира до 30 март.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.