Бивш офицер от армията на Израел претегля 400-те лодки на гребния канал в Пловдив

Спортен Пловдив

67- годиният Ели Сабо е доайенът в съдийския екип на Световното първенство по гребане в Пловдив. Той е бивш офицер от армията на Израел, но ходи на всички големи шампионати като доброволец. Като такъв пристига и в България с „мисия като за световно“. Неговото работно място е в хангар №14 на гребния канал. Задачата му е да проверява теглото на всички 400 лодки преди да влязат на състезание и след финала на всяка гонка.

Докато разговаряме с него, той постави на теглилките излезлите от водата 11 скифа (лодки с един гребец) и доволно отбеляза – в стандарт. Това означаваше, че нито един скиф не е бил с тегло под 14 килограма. Следователно състезанието е било честно. „Понякога лодката може да бъде по-лека и тогава ние съдииите прикрепяме тежести на дъното, за да достигне стандартното тегло по изискванията на FISA“, обясни г-н Сабо. Той върши работа с удоволствие и отдаденост към джентълменството в гребния спорт. И е абсолютно наясно какво биха означавали 100-200 грама предимство за една лодка, защото той самият е гребец и не пропуска възможността сутрин да отиде на тренировка в малка река край Тел Авив, където живее.

„Когато напуснах армията на Израел, след 15 години служба в техническите части, станах професионален съдия по гребане във FISA. Бях на Олимпийските игри в Лондон. Старая се да не пропускам големите състезания дори и сега, когато вече съм доброволец, и за своя сметка дойдох  тук в Пловдив. Вече се запознах с колегите, които са на старта и по дистанцията, имам лични впечатления от работата им – тя е много професионална. Убеден съм, че ние – съдиите правим двете най-важни неща, които се изискват от нас: да пазим здравето на състезателите и да им даваме равни условия по време на състезанията“, заключи съдия Ели Сабо.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.