Актуално

Строят втория гребен канал за 12 месеца

С него базата ви ще се превърне в една от най-добрите в света, каза Албърт Уудс, президент на Европейската Кану-каяк Асоциация

Титюков призова към диалог и разум покрай проекта


Вторият гребен канал, предизвикал сериозен обществен дебат, категорично ще го има. Това даде да се разбере зам.-кметът Георги Титюков днес, по време на среща с  представители на Международната асоциация по кану-каяк. Те дойдоха под тепетата да инспектират базата, която ще е домакин на Световното първенство по кану-каяк за юноши през 2016 година. Изискванията ни по инфрасруктурата на комплекса ще бъдат спазени с предстоящото изграждане на помощния канал, подчерта британецът  Албърт Уудс – президент на Европейската Кану-каяк Асоциация и зам. председател на Британския олимпийски комитет. Добре, че местната власт е ентусиазирана с този проект. След изграждането на втори канал базата ви ще се превърне категорично в една от най-добрите в света. Тя може да посрещне европейски и световни надпревари, каза Уудс. И допълни, че кандидатурата за Европейско за мъже и жени през 2017-та е свободна. Тук говорим за използване на базата не само за първенства, а и за тренировки на много отбори. Срещнахме се с архитектите и имаме уверението, че до първенството през 2016-та базата ще бъде готова. До зимата на следващата година изграждането на втория канал трябва да започне, а строителните работи ще продължат около година. Видяхме плановете, имаме някои малки технически корекции, предимно за връзките с големия канал и тяхното място, уточни Уудс.

Хората трябва да разберат, че този проект е изключително важен за града. Нека първо се запознаят с него, а после изкажат съображенията си, ако има такива. Да, ще има изсечени дървета, но само там, където това е нужно. Никой не иска да сече дървета самоцелно. Там където можем, дърветата ще бъдат запазени. За сметка на това ще има масово залесяване в района. Предвидена е 20-30 декара прилежаща инфраструктура. Новият канал няма да се използва само за гребане и кану- каяк. Ще има над 20 атракции за хората, които предпочитат активната почивка. След като е завършен проектът, ще организираме широко обществено обсъждане, за да съберем повече мнения. Истината е, че след това ще имаме един от най-добрите канали в света- със сигурност най-бързия, вътре в самия град, с изградена комуникация. Призовавам хората към диалог и разум, да бъдем единни в действията в името на Пловдив, апелира Георги Титюков. После допълни, че едно голямо първенство ще носи на града между 5 и 10 милиона евро. Престижът е една от добавените стойности. Подобни спортни форуми са много имиджови за града, каза още зам.-кметът.

За първенството през 2016-та под тепетата се очаква да дойдат 1100 гребци с отборите си. Всички те ще харчат парите си във вашите хотели, ресторанти и магазини. Това е бенефитът за целия град, каза и Албърт Уудс.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина