Актуално

Общо 2400 души са в Пловдив са световното по гребане

Това е 20 процента от спортистите на Олимпийските игри, радват се организаторите

Image title
Общо 2400 души вече са в Пловдив за старта на Световното първенство по гребане за мъже и жени – неолимпийски дисциплини, юноши и девойки. В регатата ще участват около 1200 състезатели, а още толкова са щабовете на отборите от 57 държави, чуждите медии, представители на световната организация ФИСА. Ако решим да смятаме, сборът от гостите на Пловдив за състезанието е около 20 процента от спортистите, които участваха на Олимпиадата, отбеляза Иван Попов от организационния комитет на първенството.

Техническият директор на ФИСА Светла Оцетова със задоволство отчете, че това е най-голямата регата. Дори е по-силна като участие и организация от гребните дисциплини на Олимпийските игри. Самата Оцетова е била технически секретар на канала в Лондон и не крие, че условията в Пловдив не отстъпват на тези в Англия. Повечето от деятелите на федерацията дори смятали, че базата под тепетата е по-добра за големи първенства заради перфектната си локация и добрия климат на града. Каналът в Пловдив е много популярен в световното гребане. Дотук чувам само добри коментари, не скри Оцетова. Единствените притеснения на организаторите на този етап е транспорта до канала, тъй като гребците са на различни точки в града и предвижването до комплекса създава известни затруднения. Тук обаче идва ролята на общината, която съдейства на 100 процента на всякакво ниво. Специални мерки за сигурност за взети в рамките на първенството. По това направление активно работят и общинска охрана, и полиция, и частни охранители, отбеляза Иван Попов. Който допълни, че ще бъдат раздадени общо 297 медала. И покани всички пловдивчани край Гребния канал от 15 до 19 август.

Кметът Иван Тотев пък обяви, че първенството се открива със спектакъл довечера на Античния театър. Това не е случайно. Опитваме се да съчетаем спорта с културата. Ще презентираме културно-историческото си наследство в рамките на целия шампионат. На гребния канал сме открили информационен център, който ще насочва чуждите спортисти и екипите им към важните културни дестинации в града. Предвидили сме много туристически обиколки, разкри градоначалникът. И подчерта, че на официалната вечеря на първенството ще бъде представен проектът за втори гребен канал, който почва да се изгражда в началото на другата година.

Тези дни се очаква да дойде и президентът на ФИСА Денис Освалд. В рамките на първенството е предвидена голяма международна конференция, на която ще се бистри бъдещето на гребането.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина