След призива от прокуратурата: Пратиха в ареста двама от схемата Фрутико

Под обстрел

Адвокат на обвиняемата Нюргюл: Има опит за натиск върху съда

Подобно поведение на магистрати преди процес е абсолютно недопустимо, казва адв. Илко Димитров

Трима адвокати, без тримата обвиняеми
Трима адвокати, без тримата обвиняеми
Image title
Обвиняемите по схемата Фрутико бяха отнесени от съда задочно днес. Нито един от триото, обвинено в ощетяване на държавната хазна с общо 2,5 милиона лева от фиктивна търговия със сухо мляко, не се яви в храма на Темида, където обвинението поиска по-тежки мерки за неотклонение. Дойдоха само адвокатите им, които в пледоариите си разклатиха сериозно представителя на обвинението, но не успяха да отърват клиентите си. Двама от дедесарите- Бехчет и Нюргюл бяха пратени в ареста с постоянни мерки „Задържане под стража”, а Стефка Павлова бе поставена под домашен арест заради двете си деца- на 4 и 11 години, за които трябва да се грижи.

Апелативният съд отмени решението на окръжния седмица след тежка пресконференция с участието на ръководството на полицията в лицето на главния секретар Светлозар Лазаров, апелативния прокурор Иван Даскалов и окръжния обвинител Румен Попов, на която те обявиха, че обвиняемите са върхът на айсберга в мега схема за стопяване на ДДС и пране на пари, която е ударила бюджета с близо 40 милиона лева. На въпросната пресконференция Даскалов подчерта, че обвинението ще се опита да убеди апелативните съдии, че Бехчет, Нюргюл и Стефка трябва да влязат в ареста, тъй като могат да окажат натиск върху свидетелите по делото. Това беше опит за оказване на натиск върху самия съд, категоричен е адвокатът на Нюргюл- Илко Димитров. Сигурно има някакви основания за разследване, но не се прави така. Те образуваха един медиен балон преди самото дело- хор от най- висши представители на властта излезе пред медиите, вместо това да направят говорителите на институциите, както би следвало да е, каза пред Под тепето адвокат Димитров. Под тепето припомня, че по подобен начин се действаше два пъти в последните няколко години, все за подобни престъпления- при Захарната афера и при Сотир Янков.

Image title
Създаде се една неприемлива медийна среда, след като на нарочен брифинг полицаи и прокурори заявяват, че са заловили хора, извършили престъпления за над 40 милиона лева. Подобно поведение на магистрати преди процес е абсолютно недопустимо. Изказванията на апелативния прокурор са в нарушение на презумпцията на невиновност. Да не говорим, че в обвинителния акт няма нито едно доказателство, което да сочи конкретност. За работно обвинение ли става дума, или за липса на обвинение, каза пред съда адвокат Димитров, като използва още думите „неадекватно” и „фриволно” по повод обвинителния акт.

Адвокат Илко Димитров
Адвокат Илко Димитров
От пледоарията на прокурора стана ясно, че бушонът се казва Симеон Миланов. Клошарят от село в област Монтана фиктивно е получил около 2 милиона лева. Обвинителката припомни, че става въпрос за над 25 свързани фирми, по които са вървели несъществуващи парични потоци. И разкри, че вече имало опит за влияние върху свидетел. Адвокатите на Бехчет и Стефка бяха категорични, че прокуратурата не сочи дори вида на данъчните престъпления. Никаква конкретика, нито един документ… Колкото и да е работно едно обвинение, то трябва да дава конкретизация. Това, което чуваме от прокуратурата, е като разказ по картинка. Ако говорят за такава стройна организация, защо няма обвинение за организирана престъпна група, а само за съучастие. Всичко е хипотеза, каза адвокатът на Бехчет. Дори прокуратурата не вярва, че става въпрос за организирана група, щом не е повдигнала такова обвинение. Стефка Павлова няма абсолютно никакво отношение към фирмите, обект на разследването. Нея я няма в дейността на тези дружества. Оставам с впечатление, че това обвинение е като венец на няколко месечна работа на всички държавни институции, каза защитникът на Стефка. Няма да влизам в режим на обяснения, каза вместо реплика прокурорът. А съдът реши, предната инстанция неправилно е преценила, че не са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение по отношение на Бехчет и Нюргюл. От събраните до момента доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че те са извършили деянията, в които са обвинени. Съдът прецени, че е налице реална опасност да извършат престъпление и да окажат въздействие върху свидетели, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка и ги прати в ареста. Бехчет ще бъде прибран от болнична стая, където в момента се възстановявал от криза, предизвикана от диабета, от който страда от години.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.