Идиот ли е … Ботев ?!?!?

Под обстрел

Image title
mediacafe.bg
Тази бомба бе хвърлена от младия режисьор и студент от Нов Български Университет Деян Барарев. Интересното е, че подобни заглавия излизат обикновено в жълти сайтове, които искат да привлекат вниманието на не особено интелигентната си публика. Режисьорът на деветминутната лента и филма се подкрепят от колегите му от kinematograf.bg, които го излъчиха на 4-ти февруари в Studio 5 в София.

Според главния редактор на сайта Юлиян Спасов, филмът е бунтарски и се противопоставя на образователната ни система.
Знаехме, че ще имаме много проблеми с това заглавие, но не и че ще стане толкова бързо. Нашата идея бе точно това, да привлечем внимание. Ето, и вие нямаше да чуете за филма, ако не го бяхме сложили, нали? Затова всеки, който се съмнява в него, нека първо го гледа и после да коментираме заедно какво мисли, сподели Юлиян Спасов.

Така реагират всички, които чуят за този филм, но после променят мнението си. Филмът няма замисъла да оплюва Христо Ботев, а да покаже, че тези, които се опитват да бъдат като него, днес изглеждат точно така. Системата ги оприличава на идиоти, коментира още главния редактор на сайта.

Филмът противопоставя главно две поколения. Речта на ученик пред целия клас е това, което разкрива замисъла за промяна на системата, това, което си казваме на улицата всеки ден. Той говори за промяна на образователната система и за борбата на новата младеж. Намесват се едновременно политика и нрави. В този филм се противопоставя любовта с агресивността. Но ролите на двете понятия са разменени. Учителката е агресивната и властната, а ученикът й отговаря с любов. Интересно!

Това може да е един прекрасен филм с много интересен замисъл на ниво късометражно кино за студенти, но нормалният и интелигентен човек, само при прочита на заглавието вече си създава противоречиво мнение за него. То не само плаши, то е потресаващо. Предполагаме няма българин, който да не подскочи, когато го чуе и да си каже „Тези луди ли са?“

Това заглавие е поредна гавра с национален герой според БНС, които го съпоставиха заедно с идеята на преподавателката от НБУ Евгения Иванова, че „Батак е мит“, истерия, която завладя цялата страна преди няколко години. „Доживяхме Левски да бъде наричан конекрадец и убиец на деца, а клането в Батак да се изкарва мит от анти-българските кръгове. Сега и Ботев бе наречен идиот“, се казва в обръщението на БНС.

Филмът трябваше да бъде представен на култовата сцена на „Петното на Роршах“ в Пловдив, част от нов проект с Кинематография. По разбираеми прични феновете на най-стария футболен клуб „скочоиха“ срещу заглавието „Ботев е идиот“ при вида на разлепените плакати. Те се обърнаха веднага към „Сдружението на футболните привърженици в България“ и изпратиха официално писмо до председателката му Елена Ваташка.

Филмът е спечелил наградата за най-добър игрален филм на 5-ия Международен студентски филмов фестивал „DukaFest” в Баня Лука, столица на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Тази награда покрива 2/3 от бюджета на продукцията, коментира Юлиян Спасов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.