Най-големия в света конкурс за комуникация на науката прави кастинг в Пловдив

Новини

Кастингите за националния кръг на конкурса тази година ще са в Пловдив на 24 февруари 2018 г. от 10:30 ч. в Bee Bop Café и в София на 10 март, а записването вече тече онлайн на сайта на Британски съвет в България

Само в европейските страни до момента има повече от 1000 учени, преминали през конкурса „Лаборатория за слава FameLab”

България отново ще участва в най-големия в света конкурс за комуникация на науката "Лаборатория за слава FameLab". Създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, конкурсът вече 12-та година събира млади учени от цял свят, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. България участва още от самото му начало, благодарение на партньорството между Британски съвет и Министерството на образованието и науката.

Кастингите за националния кръг на конкурса тази година ще са в Пловдив на 24 февруари и в София на 10 март, а записването вече тече онлайн на сайта на Британски съвет в България. 

Сред участници от Пловдив са били Миглена Аладжова (на снимката), Анелия Дакова,  Доц. д-р Тодорка Димитрова, Стефан Николов (ПУ); Ивайла Стоянова (УХТ); Д-р Костадин Костадинов (МУ-Пловдив); Милена Агопян (БАН), и др.

 "Лаборатория за слава FameLab" търси млади учени, които вдъхновяват хората да погледнат на света с различни очи. Всеки участник се явява с 3-минутно представяне на научна тема по свой избор, а оценяването е според златното правило на трите "Cи"-та (от английски език): Content (съдържание), Clarity (яснота) и Charisma (харизматичност).

Кой може да участва?

Целта на конкурса  е да докаже, че за наука може да се говори пред неспециализирана публика по разбираем и забавен начин, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са на възраст над 21 години и да учат или работят в областта на природо-математическите и инженерни науки. Могат да са и преподаватели по съответните предмети в училище, докторанти и специалисти във ВУЗ, изследователски институти и институции, които ползват приложна наука, или студенти със задълбочени познания и опит в своята област.

Какво се случва на конкурса?

Конкурсът "Лаборатория за слава FameLab" се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Форматът на представяне е по избор на кандидата – може да включва експеримент или дори песен, танц, поезия, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития, могат да представят както собствени изследвания на кандидатите, така и на други учени.

Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично.

Регистрация и подготовка

Пълна информация за условията за участие, съвети за подготовка и онлайн формуляр за регистрация може да намерите на уебсайта на Британски съвет https://www.britishcouncil.bg/famelab

Кастинги 2018

Пловдив – на 24 февруари 2018 г. от 10:30 ч. в Bee Bop Café

София – на 10 март 2018 г. от 10:30 ч. в зала Алма Алтер, СУ, Ректорат

Майсторски клас – Всички финалисти от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката, воден от британски експерт, който ще се състои на 14 и 15 април 2018 г

Национален финал – След като преминат майсторския клас, финалистите ще участват в националния финал на конкурса, който ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката, в периода от 10 до 13 май 2018 г.

Международен финал – Националният победител ще представи България на международния финал в Обединеното кралство, който ще се проведе по време на Челтнъмския фестивал на науката, в периода от 5 до 10 юни 2018 г.

Националните издания на конкурса "Лаборатория за слава FameLab" във всяка от участващите държави се организират чрез местните офиси на Британски съвет. В България основни съорганизатори са Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Партньори на конкурса са Столична община, форум "Демокрит" и в. Аз-буки.

Само в европейските страни до момента има повече от 1000 учени, преминали през конкурса „Лаборатория за слава FameLab”. Попитани в неотдавнашно допитване кое ценят най-много от участието си в конкурса, единодушно споделят следното: Възможността да участват в Майсторския клас по комуникация на науката, който се организира за финалистите всяка година (95% от участниците използват активно уменията, които са научили по време на обучението.); Изключителната мрежа от контакти в страната си и по целия свят с учени от своята и други области (в затворената Facebook група за участници в конкурса в България има 76 души, 550 души от 35 страни общуват чрез международната група).

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.