15 неща, които научих от баба си

Моят стил

Започва "Искрено и лично". Баба ми е прекрасна жена, цял живот е прекарала на село и може би точно това е запазило съзнанието й непокътнато и бистро, за да може да ми предаде нейните житейски истини. Съвсем не претендирам, че те са универсални за всеки един от нас, но винаги когато се присетя за едно от по-долу написаните неща, изпадам в умиление. Тя е почти на 70 години, заради семейството и децата си не е успяла да продължи образованието си, но ме научи на много по-важни неща от уроците в училище и лекциите в университета. Можете да се съгласите с нея, можете и да оспорите думите й. Преценете сами.

Стефка Георгиева

1.      Научи се да правиш домашна ракия и вино – това сплотява семейството. – И беше напълно права. Балканският ни нрав предразполага големи събирания по време или след производствения процес на алкохола, а тогава винаги е забавно.

2.      Ако една жена не може да направи баница – да иде баба й да я научи, инак не е жена. – Ако си на 20 или 30 години, можеш да си позволиш все още да не си се научила да правиш вкусни баници и тутманици. След това обаче си е жив грях. Все пак има ли по-добра закуска от домашна баница с айран?

3.      Жената трябва да може да прави мусака, иначе ще остане стара мома. – Любовта на мъжете минава през стомаха. Факт. И все още не сме срещнали онзи български мъж, който не обича мусака…

4.      Ако мъжът гради къщата, жената прави дома. – Дядо ми е построил 2 къщи, а баба ги е превърнала в домове. Това става със сърце, душа и много любов.

5.      Ако искаш един мъж да не направи нещо – накрай го да го направи. – И обратното. Мъжете не приемат директни заповеди, но пък, ако жената е малко по-хитра, всичко ще се тече по мед и масло.

6.      Ако ти ще готвиш – той ще мие съдовете. Няма по-лошо от мъж готованец. – Има ли жена, на която в даден момент не й писва от тоновете домакинска работа, която сякаш никога не свършва? Отдавна не живеем в поколението, в което ние сме типичните домакини, които посрещат мъжете си с приготвена маса, на която като за начало ги очаква салата и ракия. Половете вече имат равни права. Дори баба го знае, която е живяла в други времена и по време на други нрави.

7.      И това ще мине. Хубаво, лошо – ще мине. – Дяволски е права за това. Още може да кажем „Всичко тече.“ Животът ни се дели на етапи, периоди или както искате ги наречете, но всеки от тях е с определена продължителност. Все пак това е кръговрат…

Останалите бабини съвети можете да прочетете в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.