Актуално

Златен лъв за пловдивско издателство

Голямата награда на Асоциация „Българска книга“ за 2017 година спечели ИК „Жанет 45“ за цялостен принос към детското книгоиздаване

Детските заглавия „Топлото човече“ от Мая Дългъчева, „Весел гъделичкащ смях, част 2“ от Маргарит Минков и „Книгата на всички неща“ от Хюс Кайер донесоха на издателство „Жанет 45“ голямата награда „Златен лъв“ за 2017 г., връчвана от Асоциация „Българска книга“. Официалната церемония се състоя в края на работната седмица в НДК, където тече  Коледният панаир на книгата. Тази година сред номинираните бяха 12 издателства.

Експертно жури от художници, литературни критици, преводачи и полиграфисти в състав проф. Виктор Паунов, Силвия Чолева, Младен Влашки, проф. Кирил Гогов и Иво Панов връчи приза на „Жанет 45“ за „цялостна политика и забележителни постижения в изданията за деца, като синтез на изкуствата“.  Това е награда за една жена-издателство,  мисионер, който кара хората да имат вяра, надежда и да оценяват българското, каза Таня Алмалех на церемонията. 

Винаги съм искал да съм тя, но не съм, шеговито отвърна издателят Манол Пейков, който прие наградата вместо майка си Божана. „ Аз съм приемник на една страхотна традиция и тя се изразява в това, че сме едно малко издателство. Казвам го, за да посоча за пореден път разликата между малките и големите издателства – малките издателства не се движат от пазарните процеси, или поне пазарният процес не е основното нещо, което ги движи, движи ги собственият им вкус,“ отново напряко каза истината Манол.

Със „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост и широк медиен интерес, определян от журналистическото жури в състав Андрей Захариев, Георги Ангелов, Петко Тодоров, Светлана Дичева и Стефан Джамбазов, бе отличена поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на издателство „Лист“. Почетна грамота за „важен принос към паметта на обществото“ получи серията „Минало несвършено“ на издателство „Сиела“.

Други три издателски проекта бяха удостоени с номинации и почетни грамоти: „Най-трудната професия. История на проституцията“ (издание на „Емас“) от Нилс Юхан Ригдал за „добра естетическа мярка“; „Под езика“ от Дамян Дамянов за „оригинална авторска идея“ и книгата „И додето се раждат лъчите“ (издание на „Клуб 8“) от Георги Караманев за „добър творчески проект“.

Припомняме, че миналогодишният Златен лъв също отиде в  „Жанет 45“ за книгата „Весел гъделичкащ смях, част 1“ от Маргарит Минков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Никакъв „ЛЪВ“ няма показан на снимката, Иво, ти кьорав ли си = това е ЛЪВИЦА, или хайде от мен на мине ===ТРАНСДЖЕНДЕР===

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина