Време е за театър!

Култура

Сестри Палавееви са готови да стрелят от сцената на театъра
Премиерата на „Сестри Палавееви” открива Сцена на кръстопът

Септември е, време е за театър. Опашките пред билетния център на Драмата се вият от сутринта, а вътре в културната институция вече се стягат за 19-ата Сцена на кръстопът. Фестивалът бъде открит с премиерата на дългоочаквания спектакъл „Сестри Палавееви” по едноименния роман на Алек Попов. Началото ще е на сцената в Дома на културата, на 10 септември от 19 часа. Представлението е на Пловдивския драматичен театър, който ще представи още едно премиерно заглавие – „Няма ток за електрическия стол” по пиесата на Александър Секулов на 11 септември от 19.30 часа в Камерната зала на Драмата.

Богатата програма на феста ще зарадва почитателите на театъра с още две премиерни заглавия. На 15 септември от 19 часа в Дома на културата е първата среща с публика на представлението „Ние сме вечни” от Кирил Буховски на театър „София”.  Камен Воденичаров и Албена Колева пък ще блестят в премиерата на „Деветият ден” от Венци Кулев на Драматично-кукления театър „Константин Величков”. Режисьор е Владлен Александров.

Над 100 изпълнители ще се качват на сцената или ще кръжат около нея в рамките на театралния форум. Билетите за някои от заглавията от афиша вече са изчерпани, в едва втория ден от отварянето на касите. Цената им е от 10 до 25 лева. Три са чуждестранните гастроли на трупи от Украйна, Франция и Турция. Общо 19 заглавия  и 22 представления предлага основната програма на фестивала. Мотото на фестивала тази година е „Театърът: следите”.

„Сцената” ще срещне пловдивската публика и с най-сериозните театрални постижения на националната сцена за отминалия сезон. Под тепетата ще гастролират спектаклите, които си поделиха най-престижните награди Аскеер и Икар – „Къщата на гнева” на режисьора Диана Добрева,  „Каквато ме искаш” – на Теди Москов, и „Семеен албум” – авторски текст на Малин Кръстев. Представлението на Кръстев ще направи и бис заради очаквания  интерес на публиката – ще се играе в две фестивални вечери на 19 и 20 септември от 19.30 часа в Камерната зала на Драматичния театър.

Заради интереса на театралните фенове още два спектакъла  ще се играят повторно. Втората премиера на „Няма ток за електрическия стол” е на 21 септември от 19.30  ч. в Камерната зала на Драмата. Дубъл пред публиката ще направят и Герасим Георгиев-Геро и Малин Кръстев, които ще се изяват в ролите си на „Свалячи” от Елин Рахнев на 12 и 13 септември от 19 часа в Дома на културата.
Рахнев ще представи пред пловдивска публика и режисьорското си представление „Любовна афера” с Ернестина Шинова и Димитър Баненкин на 13 септември от 19.30 часа в Камерната зала.

Сатиричният театър също ще зарадва почитателите си с любопитно заглавие – „Дакота” от Жорди Галсеран с Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Александра Василева.

Хасковският театър ще гостува под тепетата с „Мърлин Мърло” от Николай Коляда с Ирмена Чичикова и Радина Кържилова, Народният ще представи „Петощнижие Искааково” от Анжел Вагенщайн, габровската трупа гостува с „Жана Д`Арк” на режисьора Петринул Гочев, а Младежкият театър ще отвори „Кухня” под тепетата на 21 септември.

Пловдив ще се поклони и пред изключителния Валери Петров чрез спектакъла „Театър, любов моя” на Театър 199. Трупата ще представи и друго представление – на финала на феста, на 23 септември, в Камерната зала, е „Чинечита” на режисьора Емил Бонев.

Официалното закриване на „Сцената” е в Дома на културата на 23 септември от 19 часа със спектакъла на театър „Българска армия” „Стреляйте по артиста”.

В съпътстващата програма са включени представяния на книгите на Пенка Калинкова и Николай Ламбрев-Михайловскси, концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени и Акапела, спектакли на студенти от НБУ и кръгла маса на тема "Новото в новата българска драматургия на 21 век".

Съорганизатори на феста, чийто арт директор е проф. Стефан Данаилов, са Министерството на културата, Община Пловдив и Драматичен театър-Пловдив.

Спонсори на фестивала са козметична компания "Роза Импекс", банка ОББ, КЦМ, Атаро Клима, "Димитър Маджаров" и "Ондулин".

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.