Актуално

Впечатляващо шествие с огнени ефекти и магични създания откри Международния куклено-театрален фестивал в Пловдив (СНИМКИ)

Соня Попова

Любимците на пловдивската публика – Театър на огъня и сенките Fireter, оживиха Главната улица снощи с огромните си вълшебни същества и форми. Впечатляващото им шествие снощи, украсено с огнени ефекти и магични създания, откри официално тазгодишното издание на Международния куклено-театрален фестивал в Пловдив. Актьорите от Fireter и този път оставиха впечатляваща емоция у малки и големи с неповторимите си атракции.

„Вдъхновителното, непознато, освобождаващо и създаващо движение е мотото на XXIII Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много & TheatAir 2018”, който запълва зали и открити пространства в Града под тепетата от 03 до 07 септември.

„Тази година заедно ще видим 16 конкурсни спектакъла от България и чужбина, оживяващи 5 зали в град Пловдив и една в София, 25 улични интермедии, представени от 9 международни трупи и много приказно вълшебство! 23-тото издание е посветено на движението – смелото и тихото, просветеното и интуитивното, движението към това, което ражда знанието, пази спомена, създава и оборва нормите, вдъхновителното, непознато, освобождаващо и създаващо движение“, разказа директорът на Държавен куклен театър – Пловдив Виктор Бойчев пред официалните гости и участниците в  тържествената обстановка на Зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей, преди откриващото шествие.

Заместник-кметът по култура Александър Държиков благодари специално на директора на Куклите а енергията, всеотдайността и  любовта,  с които години наред  организира фестивала.

След приключване на официалната част, участниците и гостите се отправиха към Римския стадион, за да наблюдават уличното представление на актьорите от столичния Театър на огъня и сенките „Файертер", които  за поредна година зарадваха малки и големи с красиви костюми и атрактивен декор. Минувачите не пропускаха възможност да се докоснат до актьорите и да се снимат с тях.

*Снимките от шествието са на списание Списание „КуклАрт“ / KuklArt magazine

Днес програмата на фестивала включва:

4 септември 2018 г.
11.00 ч. „Снежната Кралица“ -ДКТ КУКЛЕН ТЕАТЪР МОСКВА / Зала РАДИО ПЛОВДИВ
11,30 ч. „Къде е истината?“ – Театър Клайпеда /Цар Симеонова градина /алея север/
15,30 ч. „Кибер Бяла“- Театър Мале-Мале / Зала РАДИО ПЛОВДИВ
16,00 ч. „По Пътя“ – Театър Жинак / Площад Централен – Главна улица
17,00 ч. „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ – ДКТ Бургас / Военен клуб Пловдив
18,30 ч. „Къде е истината?“ – Театър Клайпеда /Цар Симеонова градина /алея север/
19,00 ч. „Въйвъйвъй“ – Дуо Barbaronite / Главна улица, стълби Каменица
19,00 ч. „Кащанка“ – Театър Вировитица – Хърватия / КАМЕРНА ЗАЛА
21,00 ч. „STRPTS // eпизод I: Миро& Рула“ – Синема Стикадо – Испания /зала Исторически музей.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина