Актуално

Театрален пърформанс внедрява неизползвани софтуерни технологии

Кметът на Ел Ей Антонио Виларайгоса подкрепя проекта
Кметът на Ел Ей Антонио Виларайгоса подкрепя проекта
Пловдивският театър е на път да стане част от уникален проект, който обединява авангардни за сценичното пространство софтуерни технологии. Проектът вече се разработва и е резултат от дългогодишните контакти на Смолянския театър, който вече е част от Пловдивския, на Калифорнийския Университет в Лос Анджелис (UCLA) и Родопска международна театрална лаборатория „Леон Кац”. Създателите на проекта са авторът на пиесата „Адаптация на Макбет” – Джаред Стайн, режисьорът Петър Карапетков и Джеф Бърк – директор на Център за изследвания на авангардни технологии (REMAP) към UCLA.
Целта на този екип е да създаде уникален по рода си пърформанс, който да обедини неизползвани в театрално пространство софтуерни технологии. Те са разработвани от Джеф Бърк и неговия екип, в който влизат дизайнери от цял свят. Да работят са ангажирани и студенти по архитектура, инженерни дисциплини и театър от 7 държави.
Благодарение на подкрепата на кмета на Лос Анджелис – Антонио Виларайгоса, проектът ще бъде представен през есента на 2012 в Центъра за театър на Лос Анджелис. Той е и сред петте финалисти, разглеждани за финансиране от организацията Trust of Mutual Understanding  и, ако бъде одобрен, ще се проведе  уъркшоп от българо-американския екип в Лос Анджелис. Отпускането на средства ще позволи и продуцирането на спектакъла в Пловдивския театър през 2013 година.
Част от технологиите, които ще бъдат използвани в „Адаптация на Макбет”, ще бъдат представени на 13 януари в Камерна зала на Драматичния театър от Джеф Бърк и Петър Карапетков, които пристигат от САЩ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина