Актуално

Sofia MENAR film fest идва в Пловдив от 16-ти януари

За поредна година фестивалът за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR ще гостува в LUCKY Дом на киното в Пловдив. Откриването ще бъде на 16-ти януари с мароканския филм „Адиос, Кармен”. Дебютът на Мохамед Амин Бенамрауи спечели наградата на журито на най-престижния близкоизточен фестивал – този в Дубай. Филмът е селектиран за участие в най-големия форум за арабско кино в Европа – фестивалът в Малмьо, както и на фестивалите в Монпелие, Брюксел и Танжер. На един от водещите африкански фестивали, този в камерунската столица Яунде, „Адиос, Кармен” е отличен с „Гран при” на фестивала. Филмът представя историята на 10-годишния Амар, който живее със сприхавия си чичо в живописно село в северната част на Мароко. Момчето напразно очаква завръщането на майка си, заминала за Белгия. Амар открива приятел в лицето на испанката Кармен, която работи като разпоредител в селското кино. Кармен разкрива на Амар един непознат за него свят, към който момчето често ще се обръща.

В Пловдив фестивалът ще продължи до 25-ти януари като в програмата са включени номинираният за „Оскар” – „Омар”, отличеният с наградата за най-добър филм на фестивала в Анталия – „Не ми търси кусури”, екранизацията по Халил Джубран „Пророкът”, най-гледаната комедия в Ливан за 2014-та „Бебе”, носителят на две награди от фестивала в Кан „Конете на Бога” и любимите на зрителите филми за пътешествия – преминаващият през 27 държави „Утре сме на друго място”, „Ритъмът на Изтока”, който представя характерните ритми на северноафриканския регион, както и втората част на миналогодишният фаворит на публиката „С трабант до края на света”.

Фестивалът Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на НДР Алжир, Посолството на АР Египет, Посолството на Република Индонезия, Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София и Институт Сервантес – София.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина