Актуално

Шедьоври на Любен Диманов в Дома на художниците

Платна за 6 хиляди евро в арт пространството
Image title
Творческият път в продължение на 17 години на големия наш художник Любен Диманов проследява изложбата Посоки, открита снощи в Дома на художника. Експозицията включва 56 платна на живеещия в Париж Диманов. Тук са много от творбите, с които Любен Диманов впечатлява света, и много нови платна, каза на откриването изкуствоведката Светла Москова. По стените в Дома на художника са подредени рисунки, графики, колажи, акварели и масло на маестрото, рисувани в периода 1993- 2010 г.
„Той прослави България с модерността си, но с българска модерност. Макар че е много представян,  много купуван и много познат по света, остава винаги свързан с България“, коментира Светла Москова творчеството на Диманов, който живее във френската столица от 1976 година. Image title
Тя припомни, че известният творец е „от поколението на пловдивските художници, което направи „Пловдивската пролет“ в изкуството на България“. Диманов е свързан с прочутата Пловдивска група чрез Димитър Киров и Георги Божилов-Слона, с които е бил състудент в Националната художествена академия и често са „раздвижвали темпото“, както сам казва.
В изложбата „Посоки“ пловдивчани ще имат възможност да видят интересни моменти от търсенията и стила на автора, да добият цялостна представа за неговото творчество. Самата сграда на Дома на художниците има много зали и това позволява навсякъде да се експонира нещо различно и да се види под различен ъгъл, добави Москова. Великолепна изложба, коментира художникът Станимир Видев, след като разгледа платната. Той бе сред мнозината пловдивски творци и културни дейци, които дойдоха на откриването на „Посоки“.
Пловдивчани могат да разгледат уникалната колекция в продължение на един месец в най-новия артцентър, който се намира до южния вход на тунела. За хората с пари- много от картините на Диманов се продават. Някои от платната на художника са оценени на 6 хиляди евро. Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина