Актуално

Подредиха Есенните изложби, ценители вече се редят на опашка пред работите на 11 майстори

От днес Пловдив е културна столица

Image title
Пловдив е културна столица от днес. Тази вечер стартира Есенния салон на изкуствата. Арт маратонът ще продължи близо два месеца, като ще бъде открит довечера със супер зрелищния мюзикъл Зоро на Античния. От днес са отворени и изложбените зали в пет къщи в Стария град, където са подредени Националните есенни изложби. 11 от най- известните майстори на живописта, графиката, скулптората са представили последните си работи за юбилейното 40-то издание на формата. Участие тази година записват Анна Гребенарова, Атанас Хранов, Валентин Старчев, Греди Асса, Емануела Ковач, Емил Стойчев, Иван Русев, Милко Божков, Светлин Русев, Стоян Цанев и Ясен Гюзелев. Творбите им могат да бъдат видени в Балабановата къща, Къщата на Мексиканското изкуство, Къщата на телевизията, Хиндлиян и Общинския институт Старинен Пловдив. Вложихме много енергия и старание в организирането на Есенните изложби. Пловдив може да бъде културна столица само ако се правят подобни качествени неща, казаха кураторите на изложбите Красимир Линков, Галина Лардева и Светла Москова. Никой от авторите не се поколеба да участва. Това е доказателство, че събитието си заслужава и градът ни е привлекателен, вметна Красимир Линков.

Скулпторът Валентин Старчев не скри, че участието му в Есенните изложби е особено емоционално, тъй като той е бил част от първото издание на фестивала. Тогава бях с някои от най-великите, много от които за жалост днес не са сред нас, отбеляза Старчев.

Още днес по обяд изложбите вече събираха публика в Стария град. Очаква се стотици ценители да минат през петте къщи в резервата, за да се докоснат до изкуството на 11-те творци. Есенните изложби официално се откриват довечера от 18ч. в Балабановата къща. Image title
Image title
Image title
Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина