Актуално

Очакват 25 хиляди посетители на Нощта на музеите и галериите

Image title
За шести пореден път в Пловдив ще се проведе вече традиционната Нощ на музеите и галериите. Поради големия интерес и наситения афиш, тази година програмата е организирана в две вечери – 24 и 25 септември (петък и събота), а събитията започват в 19:00 ч. и приключват в 1:00 след полунощ.
Жителите и гостите на Пловдив ще могат да избират между три основни програми: Музеи и галерии (на 24 септември), Култ. и клуб (на 25 септември) – с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове, и Събития в градска среда (24 и 25 септември). И трите програми са едновременно сериозни и забавни, образователни и любопитни. Ако искате да дойдете с деца, вашият ден е 25-и септември, когато ще се проведе Малката Нощ – с програма за най-малките (11.00 – 19.00 ч.).
В последните няколко години Нощта на музеите и галериите в Пловдив се превърна в едно от най-мащабните културни събития в България, в емблема на региона и страната. Следвайки световната традиция, пловдивската Нощ активира местната артистична общност и провокира галеристи, музейни директори и артисти да представят работата си по най-интересния и атрактивен начин.
Тази година афишът включва близо 20 часа културна продукция, която ще бъде представена в продължение на две нощи на 58 места. Очакванията на организаторите са за повече от 25 000 посетители.
Сред най-интересните акценти в програмата са: представянето на проекта на Иван Мудов „МУСИЗ – Музей за съвременно изкуство” в Регионалния исторически музей – Експозиция „Съединение на България”; „Peep Show” – пърформанс на Мариела Гемишева в Галерия “Сариев”; специалното участие на берлинската арт група Club Real на паркинга на ресторант “Фреш”, ул. “Отец Паисий”; инсталацията Living Museum на Васил Тучков, подредена в стар тютюнев склад; Вечер на Япония в Центъра за съвременна история, изложбата “Димитър Кавра – фотолетописецът на Пловдив” на Държавен архив – Пловдив и др.
Нощта на музеите и галериите Пловдив – 2010 се организира от Фондация “Отворени изкуства” със съдействието на Община Пловдив и подкрепата на Фондация “Америка за България” и “Виваком”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина