Носителят на Златна палма “Дийпан” на Киномания днес

Култура

Бил Мъри в комедията “Rock the Kasbah: Добре дошли в Афганистан” и “Моята майка” днес в Lucky Дом на киното

В поредния ден от Киномания от 18:30 часа можете да гледате “Дийпан”.  Най-новият филм на Жак Одиар, който грабна статуетката Златна палма в Кан е  завладяваща и нежна любовна история за съдбата на трима имигранти от Шри Ланка в парижко предградие. Те се опитват да се адаптират към новата, не по-малко враждебна среда, докато се борят с миналото си. Дийпан, който в гражданската война в Шри Ланка се е сражавал на страната на „Тамилските Тигри”, е принуден да се представя за глава на семейство заедно с Ялини и 9-годишната Илаяал, за да могат да се измъкнат от опустошената си страна с надеждата за нов живот в Париж.
    
От 20:45 часа ви очаква драматичната комедия “Rock the Kasbah: Добре дошли в Афганистан”, вдъхновена от невероятни реални събития и режисирана от носителя на Оскар Бари Левинсън. Ричи Ланц, изоставен от последната си клиентка в разкъсвания от войната Кабул, открива Салима – пущунска тийнейджърка с красив глас и смела мечта да стане първата жена, която ще се състезава по националната телевизия в афганистанската версия на American Idol. Ричи, борейки се смело с опасни културни предразсъдъци, успява да превърне своето ново протеже в Афганистанска звезда.

В Зала 2 прожекцията е от 18:00 часа. “Моята майка” разказва за Маргерита, кинорежисьорка на средна възраст. Докато снима новия си филм й се налага да осъзнае, че обичната й майка е тежко болна. Сруктурата на филма е елегантна в своята простота: хаосът от снимачната площадка се слива със страха от объркването, болката и неизбежната загуба. Моята майка е проницателен филм за крехкостта на съществуването, който успява в същото време да бъде и затрогващ, и смешен.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.