Актуално

Музика под звездите на 7 септември на Античния

Симфоничен оркестър свири музика от култови видео игри в рамките на Фортисимо фест под тепетата

Максим Ешкенази
Максим Ешкенази
За първи път симфоничен оркестър ще свири мелодии от култови видео игри в концерта „Музика под звездите“ в Пловдив. Събитието в рамките на тазгодишното издание на Фортисимо Фест се очаква отново да напълни Античния театър на 7 септември. Общо 11 произведения, номинирани или наградени с “Оскар”, великолепни класически пиеси, джаз стандарти за секстет и симфоничен оркестър, световна премиера на българско произведение за глас и цигулка и – за първи път – музика от култови видео игри очакват публиката в Бургас, Варна, Пловдив и София на концертите “Музика под звездите”, организирани между 30 август и 9 септември от тазгодишното издание на Фортисисмо Фест.

Програмите ще бъдат две – една за Бургас (концерт на 30 август) и Варна (концерт на 1 септември), и една за Пловдив (концерт на 7 септември) и София (концерт на 8 септември). Те бяха обявени от Максим Ешкенази и фондация “Америка за България”, създатели на Фортисимо Фест. Маестро Ешкенази пристигна днес от Лос Анжелис, за да се включи в разгара на подготовката на четирите концерта. Наричан “посланик на класическата музика” от своите колеги в САЩ, той обяви още, че Фортисимо Фест ще продължи да експериментира в Веско Ешкенази
Веско Ешкенази
полето на класическата музика. Доказателство за това са някои от големите изненади на фестивала тази година – за първи път в изпълнение на симфоничен оркестър от неговата сцена ще прозвучи музиката на култови видео игри. За първи път джаз секстет ще свири със симфоничен оркестър. Премиерно ще бъде представено авторското произведение за глас и цигулка “Евридика”, написано специално за Фортисимо Фест, но за сцените в Бургас и Варна.

Даниеле Белен
Даниеле Белен
Традиционно, и тази година солистите на “Музика под звездите” ще бъдат ярко съзвездие от световноизвестни имена: Веско Ешкенази – концертмайстор на кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, Даниеле Белен – млада и изключително успешна цигуларка от САЩ, Георги Андреев – диригент на “Филип Кутев”, Нели Андреева – един от големите гласове на българския фолклор, Михаил Йосифов секстет – невероятни джаз-импровизатори, които едва ли имат нужда от представяне. И четирите концерта Музика под звездите ще бъдат безплатни, на открито и ще започват в 20.30ч.

Програмата:
ФИЛМОВА МУЗИКА С “ОСКАР” (четири концерта)
Програмата на Фортисимо Фест 2012 включва още произведения на Джон Уилямс, един от най-известните, награждавани и успешни композитори в историята на американската музика, носител на 5 награди “Оскар” и номиниран за “Оскар” общо 33 пъти. Музиката от “Хари Потър” (номинация “Оскар”), “Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот” (номинация “Оскар”), “Супермен” (номинация “Оскар”), “Междузвездни войни” (награда “Оскар”) и “Списъкът на Шиндлер” (награда “Оскар”) ще звучи от сцената на “Музика под звездите” в Бургас, Варна, Пловдив и София. Освен Джон Уилямс, ще чуем още “Гладиатор” на Ханс Зимер, “Закуска при Тифани” на Хенри Манчини, “Великолепната седморка” на Елмер Бернщайн.

КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА (четири концерта)
Фортисимо Фест е фестивалът за класическа музика на открито. Както винаги досега, и тази година всеки от концертите “Музика под звездите” ще започва с класически произведения – Глинка, Хачатурян, Виенявски, Брамс и Владигеров (Бургас/Варна) и Чайковски, Сен-Санс, Копланд и Стайнов (Пловдив и София).

МУЗИКА ОТ ВИДЕО ИГРИ (Пловдив и София)
Една от големите изненади на Фортисимо Фест тази година ще бъде музиката от видео игри, която Максим Ешкенази в момента селектира. Тя ще бъде свирена на концертите в Пловдив и София и ще представи музика от култови за поколения видео игри,
интерпретирана от симфоничен оркестър.

СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА (Бургас и Варна)
Написана специално за Фортисимо Фест 2012, “Евридика” ще звучи за първи път в Бургас на 30 август. “Евридика” е авторско произведение за глас и цигулка на композитора Георги Андреев. Диригент на ансамбъл “Филип Кутев”, виртуозен гъдулар и традиционен участник във Фортисимо Фест като солист на своите произведения, вдъхновени от българския фолклор, тази година Георги Андреев подарява на “Музика под звездите” своята “Евридика”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина