Мълчание, водещо до смърт

Култура

Истините, за които никой не говори

Лариса Илиева

Дали живота е по сценарии или всичко е плод на импровизация? А какъв ли щеше да е, ако знаехме кой дърпа конците? Не сме ли ние режисьорите? Това са само част от въпросите, които оставиха у нас талантливите актьори от комедийната пиеса „Club lifestyle или Клубът на лъжците“ 

„Клуб на лъжците“ е комбинация от малки пиеси и няколко монолога, свързани в общата концепция за илюзията, лъжата и прекомерното доверие, поднесени под формата на комедия. Това, което отличава тази театрална постановка от десетки други е бруталното разбиване  на тъй-наречената „четвърта стена“. Артистите започнаха да общуват директно с публиката, а това внесе лек смут и раздвижи вниманието отправено към сцената в едни неспокойни амплитуди.

Още в самото начало демонстрираха професионализъм, представяйки себе си, като това което те са, а именно – професионални лъжци. Някъде там, през нарушеният комфорт, ни накараха да се замислим по въпроса „Що за зло е самозаблудата и колко е опасна?“ Посочиха ни един по-мътен образ на политически аспекти на етническите проблеми, през очите на скърбящата девойка, загубила годеника си.

Същевременно персонажите влизаха и излизаха от роля, или пък излизаха от такава, за да влязат в реалността, и това не само объркваше, но и настървяваше интереса на присъстващите. Което се оказа гениален план, който постигаше целта си с всяка изминала минута. 

За край, експресивността на младежите  разтревожи аудиторията отново, ангажирайки я с не леката задача, да решат съдбата на персонаж от представлението, получавайки единственото право – да говорят.  По-смущаващо обаче се оказа реакцията. Без да подозират, в главни актьори се превърнаха пасивните гости, като тяхното безучастие беше черешката на тортата. А последиците от това мълчание бяха: една девойка отведена на сигурна смърт и една публика, потънала в гробна тишина, осъзнаваща някои истини, за които никой не говори.

И всичко това е плода на Сцена на кръстопът „Club Lifestyle или Клубът на Лъжците“ по Нийл Лабют. Режисьор е  проф. Снежана Танковска, а  участниците: Деница Петкова, Йонко Димитров, Йордан Ръсин, Мариана Бонева, Мартин Смочевски и Яна Бобева.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.