Актуално

Мимоходом ли минаваме покрай съвременното изкуство? Не!

Снимка: Национални есенни изложби 2014

Искам по Есенните изложби човек да си сверява часовника, заяви кураторът Галина Лардева 

9 самостоятелни изложби в рамките на традиционния форум 

Мимоходом ли минаваме покрай съвременното изкуство? Отговорът на въпроса, поставен още в заглавието на този текст е: Не! Доц. д-р Галина Лардева удря право в целта, в сърцето на изкуството, като е селектирала великолепни автори за тазгодишните Есенни изложби. Творците живеят както у нас, така и в чужбина, но работата им е обединена в Балабановата къща, къща Хиндилян и къщата на Мексиканското изкуство. За четвърти път Лардева е куратор на събитието, като дебютът й на есенните изложби е през 2000 година, когато представянията са били обединени под името „Визия/звук“. 

Тазгодишните изложби носят името „Ан Пасан“. Това е шахматен термин, но има самостоятелно значение, което означава „мимоходом“, казва Галина. Тя сподели, че може би е пристрастна към авторите които избира. Следя тяхното творчество и развитие, избирам такива, чието творчество провокира, казва Лардева. „Естествен фокус на тазгодишните изложби е рисунката в смисъла на мимолетното и неуловимото. Искам да представя нещо различно от класическата живопис – масло върху платно. Един от авторите ни също работи върху платно, но създава рисунките си с молив.“
Освен, че е куратор, тя е и артистичен директор. Нейната цел е да осъвремени Есенните изложби и поради тази причина кани различни автори, които не включват великите имена от изминалите години. Успехът й е безспорен и това може да се види съвсем лесно. Събитията не са само за тесен кръг от хора. Към тях непрестанно се присъединяват млади хора. Искам това да са изложбите, по които човек да си сверява часовника, заяви Галина. 

Изключително трудна е задачата на доц. д-р Ландрева. Тази година ще се представят 9 самостоятелни изложби, които бидейки погледнати като нещо общо, да имат цялостен и завършен вид. Тя е подбрала артисти, чието творчество кореспондира по между си чрез едни фини нишки, които гарантират желания от нея резултат.

На въпросът ни: „Какво е усещането да работите върху Есенните изложби?“, Галина отговори изключително положително. Тя сподели, че много обича работата си и за нея е удоволствие и щастие да се занимава с това. Ако повече хора у нас вършеха работата си с такова желание и любов, цялостната картина щеше да е много по-различна.

Есенните изложби се организират с подкрепата на Община Пловдив и са част от Есенния салон на изкуствата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина