Актуално

Майстор на ебру разкрива магията на рисуването върху вода в Пловдив

Доц. Шемседдин Зия Даглъ ще ни посвети в най-старото изкуство за украса

Вижте културния календар на Клуба на консулите в Пловдив

Генералното конуслство на Турция в Пловдив кани на презентация и рисунка ебру на 6 март, вторник, 2018-а година в Културен център „Тракарт“. Доц. Шемседдин Зия Даглъ пристига в града под тепетата по покана на дипломатическата мисия, за да ни потопи в магията на рисуването върху вода. Той е университетски преподавател в специалността „Графика“ във Факултета по „Изящни изкуства“ при Анталския университет „Акдениз“.  Художникът ще очаква пловдивчани в часовете от 11 – 14 и 17,30 – 19 в Археологическия подлез, за да ни посвети в най-старото изкуство за украса.  

Наименованието идва от "Аб-ру", което на средноазиатски турски диалект означава водна повърхност. Предполага се, че това изкуство е възникнало през 9-ти век в Тюркистан. Най-старото запазено Ебру е от 1554 г. В миналото ебру е намирало място в много ограничени сфери и се използвало за рисуване само върху хартия. В миналото ебру се е използвало за украса на листовете, които са служели за официална кореспонденция и като защита против фалшифициране. В периода на Османската империя се е смятало за сериозен занаят и изтънчен вид изкуство, а владеещите го са се радвали на особена почит. В началото на XX век се е смятало за почти изчезнало изкуство. Някои съвременни духовни учители го използват и като техника за медитация.

В известна степен тази нетрадиционна рисувателна техника наподобява монотипията, при която се разливат различни цветове бои върху гладка повърхност и отгоре се поставя лист, на който се отпечатва дадено изображение или случайни форми. В ебруто се работи само с естествени материали. Използват се четки, направени от косми на конска опашка, които трябва да имат дължина на клон от розов храст. За сгъстяването на водата се използва растителна смола. За задържане на боите върху водната повърхност пък се използва вода от жлъчката на едър рогат добитък. Оцветяването се постига с пигменти и оксидни бои, направени от пръст.

Доц. Шемседдин Зия Даглъ ще гостува и в пловдивските училища по изкуства, за да представи ебру пред младите творци, а на 9 март ще гостува в Кърджали.

Представянето на майстора е и подарък за дамите от Пловдив по случай Международния ден на жената – 8-ми март. Презентацията на древното изкуство ебру е второто събитие от културния календар на Клуба на консулите под тепетата, след 21 февруари – Международния ден на майчиния език.     

Следващото събитие ще бъде на 13 април, когато консулите подкрепят концерт, организиран от Българо-турското сдружение на бизнесмените „Бултиш“. Пловдивчани ще имат възможността да чуят изпълнения на турска класическа музика.

За 23 април – Ден на детето в Турция, тук ще има тържество.

Между 7 и 12 май в Градски дом на културата „Борис Христов“ ще гостува изложба с картини, рисувани от  медици, които работят в болница в Анкара. Тяхната експозиция е впечатляваща и вече е показвана в чужбина.

За месец юни се организира програма с презентации, изложба на музикални инструменти и ревю с носии, представящи културата на хетите от Аурум. В същото време ще има и концерт на историческите инструменти, в които ще бъдат включени и български музиканти.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина