Актуално

Легендата Ейбъл Ферара пристига за среща с пловдивчани на 13-ото издание на София филм фест

Легендарният американски режисьор Ейбъл Ферара пристига в Пловдив за 13-ото издание на София филм фест под тепетата. Той ще представи своя култов филм „Кралят на Ню Йорк” на 19 март, след което ще се срещне с публиката на открита дискусия. В същия ден в Пловдив ще пристигне и израелският режисьор Дорон Еран, който идва със своя „Нов Дух”.

„Кралят на Ню Йорк” е филм от 1990 година в който играят куп изключителни актьори, сред които Кристофър Уокън, Лорънс Фишбърн и Стив Бушеми. Историята разказва за криминалния свят в мегаполиса и ни среща с интересни персонажи от подземния свят.

Израелският режисьор Дорон Еран пък ще представи най-новия си филм „Нов дух”. Той разказва вълнуваща история за двама братя – единият от които става крайно ортодоксален евреин, а другият приема християнството и започва да проповядва думите на Исус.

Освен чуждестранните гости, за пловдивското издание на София филм фест ще пристигнат и много български гости. За откриването на фестивала на 15 март с филма 8’19’’ идва голяма част от екипа, сред които Ирмена Чичикова, Иван Бърнев и др. Българското заглавие „Радиограмофон” също идва с актьори от големия екран – като Яна Титова и Александър Алексиев.

Програмата на фестивала е богата с много филми, наградени на различните европейски и американски фестивали. Пловдивчани ще могат да видят носителя на голямото отличие от независимия американски „Сънданс” „Убийство в Кайро”. Награденият със „Сребърен лъв” от Венеция за 2017 година „Фокстрот” също идва под тепетата – филм на режисьора Самуел Маоз, вече носител на „Златен лъв” за филма си „Ливан”. „Убийството на свещения елен” е друго от наградените заглавия – отличен за „Най-добър сценарий” на фестивала в Кан.

Не бива да се пропускат и интересни филми, като „Търсач на удоволствия” на Паоло Вирдзи, познат с „Лудетини”, швейцарско-френският „Песента на скорпионите”, за спасителната сила на песента, както и унгарският „Луната на Юпитер” за прострелян млад емигрант, който изкарва тежки дни в бежански лагер. Музикалните фенове трябва да си отбележат и документалния „Ерик Клептън: Live in 12 bars, а за любителите на изкуството задължителен е „Манифест” с Кейт Бланшет, чиято тема са различните текстове на футуризма, дадаизма и други арт-течения от 20 век.

13-ото издание на София филм фест в Пловдив започва на 15 март и ще продължи до 25 март в LUCKY Дом на киното. Фестивалът е част от културния календар на града и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Билетите са в продажба на цена от 7 лв и 6 лв – за учащи и пенсионери. Резервации и пълна програма може да видите на сайта на LUCKY Дом на киното kinolucky.com, както и на boxoffice.bg.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина