Актуално

Концерт на пет виртуозни цигулки откри Есенния салон на изкуствата

Кристоф Конц, Марио Хосен, Жаклин Прайс, братя Зайранови и оркестъра на операта заложници на публиката в Античния   

Есенният салон на изкуствата беше официално открит снощи с концерта "Виртуози на цигулките". Сцената на Античния театър събра цигулари от най-висока класа – професор Марио Хосен и солистът на Виенската филхармония Кристоф Конц, които си партнираха пловдивските филхармоници. Оркестърът на Държавна опера – Пловдив свиреше, воден от диригентската палка на маестро Диан Чобанов.

Кристоф Конц излезе първи на сцената с великолепната си цигулкаТой отри концерта с Увертюра към операта "Руслан и Людмила". Веднага след тях Кристоф Конц изпълни концерт за цигулка и оркестър в ре мажор от Чайковски със своя уникален инструмент – една от малкото в света цигулка Джузепе Галиано от 1762г.  Българският Паганини – професор Марио Хосен – изпълни концерт за две цигулки и оркестър в ре минор от Бах заедно със своята бивша студентка – Жаклин Прайс, която за първи път от 2 години насам свири в родния си град. Не по-малко въодушевление предизвикаха децата виртуози Александър и Мартин Зайранови, които са национални и международни лауреати и младши студенти при професор Марио Хосен. Те не отстъпиха нито по талант, нито по овации на световноизвестните си колеги професионалисти, когато свиреха "Навара" от Сарасте. Зайранови партнираха на своя преподавател и Кристоф Конц и изпълниха прочутият концерт за четири цигулки от Вивалди. Към тях по-късно се присъедини и Жаклин Прайс и публиката се наслади на нещо изключително рядко – концерт на 5 цигулки.

Жаклин Прайс и Марио ХосенЗашеметяващо бе да се слушат тези изключителни инструменталисти. Публиката бе така притихнала, че се чуваха дори насекомите, за които Конц говори още вчера- така наречените от него музикални инсекти. Концертът бе без никакви звукови и визуални ефекти, само чиста проба класика. „Виртуози на цигулката” съчета Виенска музика, Романтизъм, Барок – една нетрадиционна компилация, разгърната на фона на приглушените светлини в Античния театър. Красота за окото, наслада за слуха, извисяване на душата и изостряне на всички сетива – това предизвика снощният у публиката, която дълго време аплодира музикантите и ги кара неколкократно да се връщат на сцената. В края на солистите бяха поднесени цветя от кмета Иван Тотев, който не успя да открие лично Есенния салон на изкуствата. От вчера на обяд градоначалникът, други представители на администрацията и екипът на Пловдив 2019 са в столицата, в подготовка за излизане пред журито във финалния кръг от надпреварата за Културна столица на Европа 2019.Диан Чобанов поздравява публикатаЛили Бързева открива Есенния салон на изкуствата

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина