Концерт на пет виртуозни цигулки откри Есенния салон на изкуствата

Култура

Кристоф Конц, Марио Хосен, Жаклин Прайс, братя Зайранови и оркестъра на операта заложници на публиката в Античния   

Есенният салон на изкуствата беше официално открит снощи с концерта "Виртуози на цигулките". Сцената на Античния театър събра цигулари от най-висока класа – професор Марио Хосен и солистът на Виенската филхармония Кристоф Конц, които си партнираха пловдивските филхармоници. Оркестърът на Държавна опера – Пловдив свиреше, воден от диригентската палка на маестро Диан Чобанов.

Кристоф Конц излезе първи на сцената с великолепната си цигулкаТой отри концерта с Увертюра към операта "Руслан и Людмила". Веднага след тях Кристоф Конц изпълни концерт за цигулка и оркестър в ре мажор от Чайковски със своя уникален инструмент – една от малкото в света цигулка Джузепе Галиано от 1762г.  Българският Паганини – професор Марио Хосен – изпълни концерт за две цигулки и оркестър в ре минор от Бах заедно със своята бивша студентка – Жаклин Прайс, която за първи път от 2 години насам свири в родния си град. Не по-малко въодушевление предизвикаха децата виртуози Александър и Мартин Зайранови, които са национални и международни лауреати и младши студенти при професор Марио Хосен. Те не отстъпиха нито по талант, нито по овации на световноизвестните си колеги професионалисти, когато свиреха "Навара" от Сарасте. Зайранови партнираха на своя преподавател и Кристоф Конц и изпълниха прочутият концерт за четири цигулки от Вивалди. Към тях по-късно се присъедини и Жаклин Прайс и публиката се наслади на нещо изключително рядко – концерт на 5 цигулки.

Жаклин Прайс и Марио ХосенЗашеметяващо бе да се слушат тези изключителни инструменталисти. Публиката бе така притихнала, че се чуваха дори насекомите, за които Конц говори още вчера- така наречените от него музикални инсекти. Концертът бе без никакви звукови и визуални ефекти, само чиста проба класика. „Виртуози на цигулката” съчета Виенска музика, Романтизъм, Барок – една нетрадиционна компилация, разгърната на фона на приглушените светлини в Античния театър. Красота за окото, наслада за слуха, извисяване на душата и изостряне на всички сетива – това предизвика снощният у публиката, която дълго време аплодира музикантите и ги кара неколкократно да се връщат на сцената. В края на солистите бяха поднесени цветя от кмета Иван Тотев, който не успя да открие лично Есенния салон на изкуствата. От вчера на обяд градоначалникът, други представители на администрацията и екипът на Пловдив 2019 са в столицата, в подготовка за излизане пред журито във финалния кръг от надпреварата за Културна столица на Европа 2019.Диан Чобанов поздравява публикатаЛили Бързева открива Есенния салон на изкуствата

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.