Актуално

Кмет и министър откриха първия поетичен фестивал “Орфей”

Македонският културен министър разходи раста в Пловдив

Министърът на културата на Република Македония Роберт Алагьозовски, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-министърът на културата Амелия Гешева откриха първия Международен фестивал на поезията „Орфей” в Малката базилика в града под тепетата.

„Ние, пловдивчани, се гордеем с богатото си културно-историческо наследство. От векове градът ни е средище на духовността, културата и изкуството“, заяви кметът Иван Тотев и допълни, че не случайно Пловдив е избран за първия български град – Европейска столица на културата през 2019 година, „когато Пловдив ще представи България и България ще се представи чрез Пловдив“.

„Много се радвам, че съм тук, сред вас, в Пловдив – град, който вдъхновява с красотата си и е обявен за културна столица на Европа за 2019-а година. Използвам възможността да честитя от сърце на гражданите на Пловдив и България този успех, който е значим и за всички нас в региона и от който очакваме да допринесе съществено за напредъка на регионалното и европейското културно сътрудничество“, сподели министър Роберт Алагьозовски.

„Не случайно Пловдив със своето наистина уникално антично наследство е и нашата Европейска столица на културата за 2019. В следващите няколко дни малката базилика освен център за обмен в сферата на история, изкуство и култура ще бъде преди всичко храм на поетическото изкуство“, посочи на свой ред Амелия Гешева – заместник-министър на културата.

От 10 до 14 май 2018 г. Малката раннохристиянска базилика в Пловдив отваря вратите си за езика на поезията. В Международния фестивал за поезия „Орфей” участват 17 поети от 13 страни, а организатор е писателят и председател на Дружеството на пловдивските писатели Антон Баев. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“ на Национален фонд „Култура“.

Преди официалното откриване кметът Иван Тотев посрещна в заседателната зала на общината министър Алагьозовски. Срещата продължи час, а гостите бяха силно заинтригувани от културните проекти и подготовката на Пловдив за европейска столица на културата догодина, тъй като и Скопие ще кандидатства за домакинство през 2027 година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Защо министъра на културата избягва Пловдив дори и когато има посещение на ниво министри. Сигурно има много друга работа.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина