Актуално

Художници представят концепции за края в Чифте баня

Image title
“Краят и отвъд” е мотото на 17-та седмица на съвременното изкуство, която се открива на 9 септември в Баня старинна. Кураторът Вера Млечевска е поканила 17 автори, които ще представят видео и звукови инсталации, видеопрожекции, колажи и макети. Това са Боряна Росса, Викенти Комитски, Ерик Сикора, Игор Бошняк, Изабел Криг, Луиза Марган, Лара Фаварето, Лубри, Маркус Зелг, Насан Тур, Недко Солаков, Олег Мавромати, Павел Стeрец, Рада Букова, Сиприен Гаяр, Янек Симон. 
„Бъдещето e приключило и сега стоим върху руините от проекти за щастливо и проспериращо човечество. Неведнъж през последните десетилетия се активира стартово броене от ниво нула, коeто постави нов праг между старото и новото в междуполовите отношения, геополитиката и историята“, казва кураторката.
Художниците в изложбата не търсят непременно апокалипсис. Повечето предлагат изглед от края и след това, предлагат ни да повярваме в нови утопии или да развенчаем вярата, че бъдещето е щастливо.
„Днес ние живеем след края на историята, след края на изкуството… Сякаш се намираме в онзи момент, когато анимационен герой е прекрачил ръба на пропастта, вече се движи по въздуха, и миг след като разбере това, ще полети надолу“, добавя Вяра Млечевска.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина