Казваме Адиос на БУЕНА ВИСТА СОУШЪЛ КЛЪБ от Античния

Култура

"Буена Виста Соушъл Клъб" ще пеят в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата, прощават се с публиката

Пловдив ще каже Адиос на митологичната музикална формация "Буена Виста Соушъл Клъб", която включи градът ни в своето прощално турне. Емблематичните кубинци ще пеят в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019г. И ще се сбогуват с феновете си под тепетата. След 16 вълнуващи години и стотици разпродадени концерти в цял свят посланиците на кубинската музика ще се разделят със своята любима публика. Последното им турне започва през юни от Франция и ще минe през Европа, Южна Африка и ще завърши със серия от концерти в САЩ. На 1 юли бандата ще се качи на Античния театър.

През последните 10 години "Буена Виста Соушъл Клъб" или негови музиканти в различни формации са били многократно в България. Музиката им е близка и позната на българската публиката, която вероятно, макар и символично, ще се раздели със своите любимци с обич и тъга и ще преживее за последен път незабравими часове с уникалните музиканти. Тук ще дойдат всички живи членове на оригиналната формация – Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Журайро Мирабал, Барбарито Торес, Исус Рамос и още девет музиканти присъединили се към тях през годините от тежката кавалерия на кубинските музиканти – Папио Виедо, Роландо Луна, Педро Пабло, Андрес Кояо, Филберто Санчес, Алберто Ланоче, Луис Алемани и Карлос Калунга. Шоуто на най-великите кубински изпълнители ще продължи два часа.
Музиката на "Буена Виста Соушъл Клъб" ни пренася в стара Хавана, във времето преди революцията от 1959-а, време с дъх на ром и хавански пури, с вкус на сладък и безметежен живот и красиви жени. Да се слуша такава музика, никога не омръзва. Тя изтрива следите на времето, заличава лошите спомени и вдъхва желание за живот. Защото тя е самият истински живот. 

Историята на "Буена Виста Соушъл Клъб" започва през 1997 г., когато американският китарист и откривател на таланти Рай Кудър издава диск с автентична кубинска музика. Кудър, вдъхновен от запис от кубинския музикант Хуан де Маркос Гонзалес, заминава за Хавана, за да издири музиканти ветерани. Той осъществява проекта си, въпреки пречките от различните политически системи. Кудър изкарва от дълго забвение иконите от предреволюционния период Ибрахим Ферер, Компай Сегундо и Рубен Гонзалес и възкресява удивителната музика на талантливите музиканти.

Дискът носи името на техния популярен клуб за срещи с музика и танци, затворен след революцията в Хавана – "Буена Виста Соушъл Клъб" – прекрасно име на проекта и формацията. Уникалната смесица от американски джаз, кънтри и пулсиращите афро-кубински ритми завладяват публиката и критиката. Кудър подбира за проекта си двайсет музиканти, които правят записите за компакт диска, включително неговия син – Йоахим Кудър, който тогава е едва 19 годишен. Албумът е записан само за шест дни, а съдържа четиринадесет песни. Нито една от песните не е правена в студио, всички са записани на живо в домове или заведения. Светът буквално се влюбва в горещите и екзотични кубински ритми – ча-ча-ча, мамбо и румба, такива, каквито са в златните кубински години – 30- те до 50- те на миналия век. А концертните зали пеят и танцуват с музикантите, макар повечето от тях да са влезли във формацията в преклонна възраст. Заедно с любовта на публиката дискът "Буена Виста Соушъл Клъб" получава и най-престижната музикална награда – „Грами“.

През 1999 г. големият режисьор Вим Вендерс увековечава творчеството и таланта на кубинските музиканти. Лентата му мигновено се превръща в култов филм с името “Буена Виста Соушъл Клъб”. Саундтракът към него става изключително популярен по целия свят. Филмът представя част от песните, записани в Хавана и откъси от концерти в Амстердам и Карнеги Хол в Ню Йорк и прави кубинските ритми още по-популярни, а музикантите – легендарни. За времето на съществуването си в „Буена Виста Соушъл Клъб“ са участвали над 40 музиканти. Формацията се превърна в биг бенд от виртуози, в който няколко поколения музиканти празнуват кубинската музикална традиция с всеотдаен устрем. 

Концертите от прощалното турне в България се организират от „БГ Саунд Стейдж“ и „Кийн актс“.

 

Споделете ни във:

1 коментар за “Казваме Адиос на БУЕНА ВИСТА СОУШЪЛ КЛЪБ от Античния

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.