Актуално

Художници искат изложбената зала на Гладстон да бъде обявена за Паметник на културата

Откриха кризисна изложба в галерията на ДПХ

Паолина Трионска

Изложба в кризисно време. Така кураторът на вернисажа „НАГРАДИТЕ Д.П.Х.“ Румен Нечев обяви събитието, събрало най-награждаваните пловдивски художници в изложбената зала на Гладстон. Над 30 от най-ярките творци на Пловдив се обединиха с творбите си под разнебитения покрив на галерията на ДПХ. Това не е първата изложба в такъв формат и в такова кризисно време за дружеството. Кризисно е, защото то е застрашено от закриване, а тази изява е търсене за засвидетелстване уважение. Което явно и учудващо липсва- кметът не дойде и тази вечер, въпреки че бе поканен, уточни Румен Нечев. В сътрудничеството ни с общината има двустранна полезност- чрез авторитета на художниците се изгражда авторитета на града, допълни маестрото.  

Галерията събра хора с неслучайни биографии. Присъстваха платна на автори като Иван Поповски, Вълчан Петров, Георги Щърбев, Венета Маринова, Никола Певичаров, Иван Краевски, Матей Матеев, Костадин Отонов, Янко Ненов, Моника Роменска, Ицко Мазнев, Жорж Сопаджиев, Илияна Манукова и др. Пластики показаха Лора Пармакова, Васил Маргаритов, Цвятко Сиромашки, Иван Тотев, Саркис Нерсесян, Свилен Костадинов и др.

В България има много талантливи хора, но въпреки това за някои изкуството все още остава неразбрано, коментираха някои от художниците.  
Румен Нечев предложи изложбената зала на Гладстон, която вече 40 години е подслон на изкуството, но в момента е в окаяно състояние, да бъде обявена за Паметник на културата.  Това е единствената постройка, издигната за изложбена площ за култура в този град. Членовете на Дружеството на пловдивските художници водят неистова борба, стигаща до физическа разправа и разбира се до финансови фалити. Резултатът, който искат да постигнат и с каквато цел е поредната изложба, е сградата да стане Паметник на културата. Така полезност ще има и за общината. Пък и  ако има такъв статут, мераците за обсебване на това хубаво парче земя в града под тепетата ще бъдат овладени и контролирани. Тогава ще бъде оправдана надеждата да бъде пооправена сградата , а не непрекъснато да е под заплахата да се срине или да бъде затворена, мотивира се Нечев. 

След тежките думи дойде ред и за леката част- срещата между художници и стари приятели, чаша вино, приятните джаз мелодии на Евелин Ненов и Живко Братанов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина