Актуално

Фолклорни състави от десет държави пристигат в Пловдив

Двадесет и четвъртия Международен фолклорен фестивал – Пловдив 2018 започва днес. Проявата се организира по традиция от Община Пловдив, като част от Календара на културните събития на града и през годините се е превърнала дългоочакван празник за жителите и гостите на Пловдив и региона в горещите летни дни.

В изданието през 2018 година, от 30 юли до 3 август в Пловдив участват представителни фолклорни състави от десет държави – България, Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Словения, Украйна, Франция, Холандия, Чехия.

Всяка вечер от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с вечерни представяния на участниците на сцената  на Античния театър от 20:00 ч. Входът за събитията е свободен.

Церемонията по откриването на ХXIV Международен фолклорен фестивал е на 30 юли, понеделник, от 20 часа на Античния театър.  На същата сцена в последната вечер – 3 август, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

Вижте кои състави участват в 24-ия Международен фолклорен фестивал- Пловдив 2018:

ГРУЗИЯ

ДЪРЖАВЕН МЛАДЕЖКИ ХОРЕОГРАФСКИ АНСАМБЪЛ „КОРУМИ“

Художествен ръководител: Заслужил артист Теймураз Бибилейшвили

Държавният младежки хореографски ансамбъл "Коруми" е основан през 2004 г. в Батуми – столица на Аджария в Югозападна Грузия под патронажа на Президента на Грузия Михаил Саакашвили и Председателя на аджарското правителство Леван Варсаломидзе.

Трупата е съставена от 35 момичета и 45 момчета, а репертоарът включва неостаряващи образци на грузинската фолклорна хореография, сред които прочутите танци "Маисури картули", "Самая", "Нарнари уимен".

Ансамбъл „Коруми“ се радва на голяма популярност както в Грузия, така и извън страната. На многобройните си участия и турнета в Италия, Австрия, Полша, Унгария, Белгия и други е завоювал множество високи награди и престижни отличия.

ИНДОНЕЗИЯ

АНСАМБЪЛ „КОМУНИТАС ТАРИ ФИСИП РАДХА САРИША“

Художествен ръководител: Джамила Сирега

Индонезийският професионален танцов ансамбъл „КОМУНИТАС ТАРИ ФИСИП РАДХА САРИША“ е създаден през 2008 година. Съставен е от над 100 танцьори – студенти от Факултета по социални и политически науки, които споделят общата си любов към танцовото изкуство и желанието да развиват своя талант в областта на танца. Репертоарът на състава включва автентични и модерни танци, както и изпълнения на традиционна индонезийска музика.

Ансамбълът има богата концертна дейност в на територията на Индонезия и многобройни успешни международни изяви на чуждестранни сцени по целия свят.

УКРАЙНА

НАРОДЕН АНСАМБЪЛ ЗА ПЕСНИ И ТАНЦИ "ЧЕРЕМОШ" НА ЛВОВСКИ НАЦИОНАЛЕН УНИВЕРСИТЕТ „ИВАН ФРАНКО“

Художествен ръководител и диригент: Татяна Когут

Фолклорен ансамбъл за песни и танци "Черемош" е основан през 1963 година. Колективът се състои от три групи изпълнители: хоров състав, танцов състав и оркестрова група. В продължение на повече от 50 години, "Черемош" е визитната картичка на Лвовския национален университет „Иван Франко“. Особеност на ансамбъла е, че включва студенти от различни факултети, обединени от любовта си към украинската песен и танц.

"Черемош" е участник в множество концерти в Украйна и в редица престижни международни фестивали в чужбина. Репертоарът на ансамбъла включва песни и танци от етнографските области Гуцулщина, Лемкивщина, Бойкивщина, Буковина и други.

ХОЛАНДИЯ

ТАНЦОВ СЪСТАВ „ПАЛОИНА“

Художествен ръководител: Линда Хоекстра

Танцов състав „Палоина“ е основан през 1971 г. от Йохан и Ерда Барентес като международна танцова трупа. В допълнение към характерния холандски репертоар, „Палоина“ изпълнява и танци с чуждестранна хореография, както и музика, песни и танци от различни географски региони.

Независимо, че в Холандия няма традиции за провеждане на конкурси и състезания на фолклорна основа, танцов състав „Палоина“ е една от най-добрите групи, с които страната се представя по света. Във фестивали в Турция и Южна Корея, „Палоина“ печели наградата за най-добър холандски костюм. Групата участва в традиционен конкурс за турски фолклор в Холандия, където става носител на втора награда през 2010, 2013, 2014 и 2017 години.

През 2012 г. „Палоина“ печели голямата награда в Национален конкурс за турски народен танц.

МАКЕДОНИЯ

КУЛТУРНА И ХУДОЖЕСТВЕНА ФОЛКЛОРНА ГРУПА "КИТКА"

Художествен ръководител: Дражи Цветковски

Културна и художествена фолклорна група "Китка" е създадена през 1968 година и развива своята дейност в Драчево – крайградска зона на македонската столица Скопие. Със своя богат репертоар и 50-годишна история, групата успява да се наложи сред най-известните фолклорни ансамбли на република Македония. "Китка" от Драчево е дългогодишен член на Асоциацията на македонските фолклорни ансамбли. През годините, съставът е завоювала многобройни награди от участията си във фестивали за автентичен фолклор в Македония и в чужбина.

ЧЕХИЯ

АНСАМБЪЛ „ГАУДЕАМУС“

Художествени ръководители: Вера Фенцлова и Марек Яната

„Гаудеамус“ е забележителна фолклорна група от Чехия. В годините от основаването си в Икономическия университет през 1949 г. до днес, през школата са преминали повече от 1000 членове.   През 1989 г. „Гаудеамус“ се фокусира изцяло върху народната музика от района на историческата област Бохемия.

Всички членове на ансамбъла, около 40 певци и танцьори, са настоящи студенти или бивши възпитаници на различни висши учебни заведения в Прага. Разнообразният инструментален състав включва цигулка, кларинет, флейта, гайда и други. Костюмите на изпълнителите са съчетание от традиционни етнически носии и оригинални съвременни елементи. „Гаудеамус“ създава представленията си, използвайки разнообразни режисьорски и сценографски решения.

Младите изпълнители от „Гаудеамус“ се гордеят с многобройните спечелени награди на ансамбъла от концертни изяви в Чехия, Полша, Литва, Франция, Ирландия, Унгария, Италия, Германия, Португалия, Турция и други.

ФРАНЦИЯ

ТАНЦОВ СЪСТАВ „ДАНСЕРИЕН БРО КЛЕГЕРЕГ“

Художествени ръководители: Линейк Жуано и Паскал Удо

Съставът „Дансериен Бро Клегерег“ представя музиката и танците на популярната френска област Бретан. Създаден през 1991 г., ансамбълът се състои от 75 възрастни танцьори, 40 деца -танцьори между 4 и 15-годишна възраст, 40 музиканти и 13 стажанти.

Характерно за трупата е изключителното богатство и разнообразие на репертоара, включващ автентична музика и танци, които са предпоставка за извоювания висок престиж на формацията както във Франция, така и в чужбина. Въздействащите хореографски разработки, богатата сценография и костюми допълват неповторимото усещане за духа и фолклора на тази древна и живописна област в Западна Франция.

На сцена или като част от пъстри дефилета, артистите от областта Бретан изнасят многобройни концерти в страната и чужбина. Френският състав „Дансериен Бро Клегерег“ е носител на много престижни отличия и награди от участията си във фестивали в Италия, Ирландия, Уелс, Унгария, Испания и много други.

МЕКСИКО 

„БАЛЕ ФОЛКЛОРИКО ЦОНТ`ЕМОК ДЕ ХОРХЕ ЕСКОТО“

Художествен ръководител: Карлос Гомес Домингес

Ансамбъл „БАЛЕ ФОЛКЛОРИКО ЦОНТ`ЕМОК ДЕ ХОРХЕ ЕСКОТО“ от Мексико е основан през 1968 г. по идея на своите първи художествени ръководители – проф. Хорхе Гутиерес Еското и Аурора Родригес Кезада, с отговорната мисия да съхранява оригиналността и автентичната стойност на мексиканския фолклор – един от най-богатите в света.

Първоначално съставът е създаден, за да подпомага обучението на бъдещите учители в мексиканската образователна система, давайки им подходяща фолклорна подготовка и основа. Артистите от състава са студенти, които представят националното танцово и музикално изкуство на Мексико в различни региони на страната и в чужбина.

 Гостували са в САЩ и бивша Югославия още в далечните 1977 и 1978 години. Концерти на „БАЛЕ ФОЛКЛОРИКО ЦОНТЕМОК ДЕ ХОРХЕ ЕСКОТО“ са изнасяни с голям успех и в Канада, Франция, Гърция, Гватемала, Полша.

СЛОВЕНИЯ 

АКАДЕМИЧЕН ФОЛКЛОРЕН СЪСТАВ „СТУДЕНТ“

Художествени ръководители: Сашо Кодрич и Вася Самец

Академичен фолклорен състав „Студент“ е един от най-големите в Словения. Основан е през 1964 г. като част от културната асоциация „Студент“, с което се поставя началото на културната дейност на студентите от град Марибор – вторият по големина в страната, разположен на река Драва в Североизточна Словения.

Днес, 54 години по-късно, Академичен фолклорен състав „Студент“ представя самостоятелна артистична програма, съчетаваща фолклорни изпълнения и разнообразни съвременни танци с повече от 30 оригинални хореографии от различни региони на страната.

Танцовите и музикални изпълнения на състава им носят голяма популярност както в Словения, така и в чужбина. Артистите са аплодирани в държави като Израел, Русия, Перу, САЩ, Канада, Австралия, Макао, Мексико, Венецуела, Япония, Островите Кук и др.

Съставът е носител на многобройни престижни национални и международни  награди.

БЪЛГАРИЯ

АКАДЕМИЧЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ ПРИ АКАДЕМИЯ ЗА МУЗИКАЛНО, ТАНЦОВО И ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО – ПЛОВДИВ

Главен  художествен ръководител: проф. акад. Милчо Василев

АФА при АМТИИ – Пловдив е създаден през 2008 г. и включва в състава си три формации – народен хор, народен оркестър и танцов състав.

Народният хор се състои от 12 певици, които изпълняват по неповторим начин автентичен фолклор от всички региони на България. Народният оркестър е съставен от 7 музиканти-изпълнители на традиционни български народни инструменти – кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан, допълнени от контрабас. Танцовият състав включва 20 танцьори, завършили специалността ”Българска народна хореография” при АМТИИ.  И трите формации имат самостоятелен статут на учебни състави.

АФА при АМТИИ – Пловдив е носител на многобройни национални и международни награди, най – авторитетната от които е  “Гран при” от Международния конкурс в гр. Агридженто – Италия през 2009 година.

Хореограф на ансамбъла е главен асистент д-р Стефан Йорданов, хор-майстор – Радка Стефанова, а концерт-майстор е Иван Стефанов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина